Sposób przygotowania:
Karkówka z porami i zieloną papryką (Chiny)
Mięso dokładnie umyć, osuszyć, pokroić w paski o szerokości 1 centymetra, rószyć mąką, lekko posolić i zrumienić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Oprószyć imbirem i vegetą, wlać połową bulionu oraz wódką. Dusić pod przykryciem około 15 minut. Pory oczyścić, umyć i pokroić w plasterki. Papryką pokroić paski. Kapustą umyć, osaczyć i pokroić w paski o szerokości półtora centymetra. Przygotowane warzywa smażyć około 10 minut na pozostałym oleju, następnie dodać do miąsa. Na tym samym tłuszczu zeszklić zgnieciony prasce czosnek, wlać sos sojowy, ocet, miód oraz pozostały bulion i zagotować. Sos przyprawić papryką oraz pieprzem i połączyć z mięsem. Potrawą podawać z makaronem sojowym lub z ryżem ugotowanym na sypko.