Sposób przygotowania:
Karp faszerowany w galarecie z Oksy
Karpia oczyszczamy z łusek. Obcinamy płetwy. Głowę ze skrzelami odcinamy od korpusu. Usuwamy wnętrzności, korpus myjemy. Mięso z ośćmi odcinamy ostrym nożem, zostawiając skórę - robimy to ostrożnie, by jej nie uszkodzić. Z podanych składników gotujemy bulion, wkładamy wyjęte z karpia mięso. Gdy mięso ryby będzie białe, ości wyjmujemy i wyrzucamy. Wyjęte z bulionu mięso, ugotowane grzyby, rozmrożone i odciśnięte filety oraz pokrojoną zeszkloną na maśle cebulę przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy bułkę tartą i jajko, wyrabiamy i doprawiamy. Nadziewamy skórę karpia. Do brytfanki wlewamy przecedzony bulion. Rybę wkładamy i gotujemy około 20 minut, odwracamy i gotujemy kolejne 20 minut na średnim ogniu. Po ugotowaniu karpia wyjmujemy na półmisek. Dekorujemy marchewką i grzybami. Resztę bulionu mieszamy z żelatyną, doprawiamy , przecedzamy i zalewamy rybę. Dekorujemy i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Karp ten zgłoszony przez gminę Oksa zdobył pierwsze miejsce w powiecie jędrzejowskim i reprezentował ten powiat w 2009 r. podczas finału wojewódzkiego konkursu na "Świętokrzyską potrawę świąteczną"
Karp ten zgłoszony przez gminę Oksa zdobył pierwsze miejsce w powiecie jędrzejowskim i reprezentował ten powiat w 2009 r. podczas finału wojewódzkiego konkursu na "Świętokrzyską potrawę świąteczną"