kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Karp nadziewany w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Karp jest bardzo smaczny ale jak zwykle trzeba się narobić :)

Karp nadziewany w galarecie

Składniki:

Karp nadziewany w galarecie

 

  • 2 karpie po 1 kg kazdy
  • 2 cebule
  • 1/2 selera
  • 2 marchewki
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • 2 suche bułki
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka-około 150ml
  • 3 łyzki natki pietruszki
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki rodzynek

Sposób przygotowania:

Karp nadziewany w galarecie
Ryby czyścimy z łusek, odcinamy płetwy i głowę.Patroszymy tak aby nie rozcinać brzucha.Kroimy na dzwonka-nadal nie rozcinamy.
Zalewamy 1 cebule,marchewkę i selera wodą, solimy.Doprawiamy pieprzem i zielem angielskim.Doprowadzamy do wrzenia.Wrzucamy
do warzyw głowy i ogony a następnie zmniejszamy płomień i gotujemy 1 godzinę.Bułki moczymy w mleku, odciskamy.Siekamy cebulę,
białka ubijamy na pianę.Obieramy mięso z obgotowanych głów i ogonów i mielimy je razem z bułkami oraz cebulą.Mieszamy z żółtkami,migdałami,
rodzynkami i piana z białek.Doprawiamy natką pietruszki,solą i pieprzem.Tym farszem napełniamy dzwonka karpia.Bardzo delikatnie układamy dzwonka w wywarze
z głów i ogonów i gotujemy 30 minut na małym ogniu.Namaczamy żelatynę w 1/3 szklanki zimnej wody.Delikatnie wyjmujemy rybę i układamy ją na półmisku.
Powoli podgrzewamy żelatyne i rozpuszczamy ją.Przecedzamy wywar z ryb.Doprawiamy go sokiem z cytryny oraz żelatyną.Studzimy.Zalewamy delikatnie rybę i zostawiamy do zastygnięcia.
Na koniec dekorujemy.Smacznego!

Tagi:

jajko jajka karp