Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Karp po polsku na wigilię

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Karp trochę inaczej - po polsku w szarym sosie.

Karp po polsku na wigilię

Składniki:

Karp po polsku na wigilię

 

  • 1 kg karpia,
  • 1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty),
  • sól,
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina.

 

 

Sposób przygotowania:

Karp po polsku na wigilię
Jarzyny oczyścić, zalać wodą i ugotować wywar. Sprawić karpia, odciąć głowę. Głowę (bez oczu) oraz pokrojonego na dzwonka karpia włożyć do wywaru, wlać wino. Posolić i gotować na małym ogniu, aż będzie miękki. Pozostawić w wywarze, aby nie wystygłSos:z mąki i masła przygotować zasmażkę, rozprowadzić wywarem z ryby. Dodać przyprawy, piernik szczyptę cukru, śliwki sok z cytryny i gotować aż nabierze korzennego zapachu. Wlać do sosu wino, dodać rodzynki sparzone i posiekane migdały.Z cukru przygotować karmel, połączyć z sosem. Doprawić do smaku solą. Sosem polać karpia.