SUPERPRZEPIS

Karpatka z czarną porzeczką

  • 5
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Karpatka z czarną porzeczką Więcej zdjęć (5)

Karpatka nie musi być z nudnym kremem budyniowym, można ją "unowocześnić" kremem i powstanie klasyczne ciasto o całkiem nowym smaku. Zapraszam na słodką porzeczkową ucztę!

Składniki:

Karpatka z czarną porzeczką

 

  • Ciasto:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
  • 5 jajek
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Nadzienie:
  • 500 g śmietany kremówki
  • 1 szklanka świezej czarnej porzeczki
  • 3 łyżki wody
  • 5 łyżeczek cukru
  • 250 g serka mascaropne
  • 4-5 łyżeczek żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Karpatka z czarną porzeczką
Ciasto: margarynę przekładamy do rondelka wlewamy wodę dodajemy szczyptę soli i gotujemy.Gdy zawrze wsypujemy powoli mąkę pszenną i energicznie mieszamy do czasu aż masa zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Gdy masa będzie zimna wbijamy po jednym jajku cały czas mieszając,aż do skończenia jajek,pod koniec wsypujemy proszek do pieczenia i jeszcze raz dokładnie mieszamy mikserem. Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy do wyłożonych pergaminem dwóch jednakowych blaszek o wym 23/38 cm wkładamy do nagrzanego do 180*c i pieczemy około 25 minut. Studzimy na kratce kuchennej. Krem porzeczkowy Porzeczkę myjemy osuszamy obieramy z ogonków wsypujemy do rondelka,zasypujemy cukrem wlewamy 3 łyżki wody i dusimy aż puszczą sok i zaczną się rozpadać, miksujemy blenderem na mus,zostawiamy do wystygnięcia.Następnie mieszamy z serkiem mascarpone. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno pod koniec dodajemy cukier puder mieszamy,łączymy z masą porzeczkową,wlewamy płynną żelatynę miksujemy wszystko razem,wykładamy na upieczony blat,przykrywamy drugim schładzamy około 3 -4 godziny w lodówce. Smacznego życzę....
Karpatka z czarną porzeczką
z mąki wody i margaryny robimy ciasto parzone
Karpatka z czarną porzeczką
czarną porzeczkę dusimy z cukrem na mus miksujemy
Karpatka z czarną porzeczką
zimny mus rozcieramy z serem mascarpone na gładko
Karpatka z czarną porzeczką
przekładamy ciasto gotowym kremem schładzamy w lodówce