Sposób przygotowania:
Karpatka z czarną porzeczką
Ciasto: margarynę przekładamy do rondelka wlewamy wodę dodajemy szczyptę soli i gotujemy.Gdy zawrze wsypujemy powoli mąkę pszenną i energicznie mieszamy do czasu aż masa zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Gdy masa będzie zimna wbijamy po jednym jajku cały czas mieszając,aż do skończenia jajek,pod koniec wsypujemy proszek do pieczenia i jeszcze raz dokładnie mieszamy mikserem. Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy do wyłożonych pergaminem dwóch jednakowych blaszek o wym 23/38 cm wkładamy do nagrzanego do 180*c i pieczemy około 25 minut. Studzimy na kratce kuchennej. Krem porzeczkowy Porzeczkę myjemy osuszamy obieramy z ogonków wsypujemy do rondelka,zasypujemy cukrem wlewamy 3 łyżki wody i dusimy aż puszczą sok i zaczną się rozpadać, miksujemy blenderem na mus,zostawiamy do wystygnięcia.Następnie mieszamy z serkiem mascarpone. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno pod koniec dodajemy cukier puder mieszamy,łączymy z masą porzeczkową,wlewamy płynną żelatynę miksujemy wszystko razem,wykładamy na upieczony blat,przykrywamy drugim schładzamy około 3 -4 godziny w lodówce. Smacznego życzę....
zewa
2milutka
Dzięki Ewa!
Magdalenaa
zbysiowa
2milutka
:)))