Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Kartacze w cieście knedlowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne, sycące danie ziemniaczano mięsne.

Kartacze w cieście knedlowym

Składniki:

Kartacze w cieście knedlowym

 

Sposób przygotowania:

Kartacze w cieście knedlowym
Etapy przygotowania Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Wkładamy je do miseczki, wyrównujemy powierzchnię i dzielimy je na 4 części. 1/4 część ziemniaków wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy mąkę pszenną. Dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej (niekoniecznie, gdyż ziemniaki mają dość skrobi) i wyjętą 1/4 ziemniaków, oraz jajko.Możemy również dodać szczyptę mieszanki ulubionych ziół. Wyrabiamy ciasto. Mięso i inne składniki na farsz mielimy w maszynce do mięsa. Możemy dodać kawałek cebulki lub ząbek czosnku a także ulubione przyprawy. Ja dodaję dużo majeranku. Składniki farszu wyrabiamy łyżką. Z ciasta formujemy 2 razy grubszy niż na kopytka czy leniwe wałek, kroimy w 4 cm cząstki. Każdą cząstkę rozpłaszczamy, rozklepujemy, nakładamy farsz mięsny i formujemy podłużne - tak jak bułeczki- pakieciki. Ozdabiamy kilkoma płytkimi wgłębieniami zrobionymi nożem . Gotujemy w osolonej wodzie około 8 - 10 minut od wypłynięcia. Słoninę i boczek kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i topimy skwarki, pod koniec smażenia dodajemy drobno pokrojoną cebulę i smażymy, aż cebula będzie miała złoty kolor. Polewamy kartacze tłuszczem i skwarkami z cebulką. Kartacze możemy podać jako danie z surówką, lub z żurkiem. Kartacze możemy również zrobić z farszem mięsno kapustnym lub grzybowym. A ilość składników na farsz jest zależna od naszego gustu czy upodobania. Możemy nałożyć tylko 1 łyżeczkę farszu, albo nałożyć go dużo, by ciasto stanowiło tylko osłonkę dla farszu.