Jojo

Jojo

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Kartoflak

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Moje ulubione danie. Robie dokladnie tak jak przed laty moja mama i babcia - z ta roznica , ze pieke w piekarniku a nie w prodizu.

Kartoflak

Składniki:

Kartoflak

 

  • ok 2,5 kg ziemniakow / u mnie 12 ziemniakow /
  • 300g karkowki
  • 2 kawalki kielbasy / ok 200g /
  • 300g swiezego boczku
  • ok. 200g boczku wedzonego
  • 3 cebule
  • 2 duze jajka
  • 1 szkl. maki
  • sol
  • pieprz
  • smalec do wysmarowania foremki
  • tluszcz do smazenia

Sposób przygotowania:

Kartoflak
Glowna zasada - mozna uzyc do dania praktycznie kazde resztki wedliny z lodowki ale boczek powinien zawsze figurowac w skladnikach, gdyz ziemniaki potrzebuja duzo tluszczu. Ziemniaki obrac , zetrzec na tarce - tak jak na placki ziemniaczane a nastepnie odcisnac nadmiar wody.Ja robie w ten sposob , ze mase ziemniaczana przekladam na czysta scierke , zawijam w rulonik i wyciskam wode. Przekladam ziemniaki do miski , dodaje 2-3 lyzki oleju i przykrywam pokrywka.Kroje mieso i kielbase na dosyc male kawalki.Cebule kroje w kostke. Rozgrzewam tluszcz i podsmazam mieso , boczek i kielbase . Pod koniec dodaje cebule ale jej nie podpiekam / wystarczy zeby sie zeszklila/. Nagrzewam piekarnik do 180° . Mase ziemniaczana mieszam z maka , jajkami , dodaje cala zawartosc patelni razem z tluszczem i przyprawiam sola i pieprzem. Calosc powinna byc dosyc pikantna / bardziej niz na placki ziemniaczane /. Przekladam ciasto do wysmarowanej smalcem formy i pieke ok 2 godz. Nie nalezy sie przejmowac , ze kartoflak zbrazowieje podczas pieczenia .Nam smakuje w takiej postaci jak na zdjeciu ale mozna podac z lagodnym sosem np. pieczarkowym. Nastepnego dnia - odsmazony - smakuje jeszcze lepiej :)
Pieklam w foremce o srednicy 25 cm. Wiecej zdjec zamieszcze na forum.