Sposób przygotowania:
Kartoflanka babci
Marchew obrać i pokroić w plasterki, przełożyć ja do garnka i dodać 1,5 litra wody, następnie dołożyć obraną pietruszkę i seler oraz liście laurowe z zielem angielskim, garnek postawić na gazie i zacząć gotować. W czasie kiedy wywar na zupę zaczyna nam się gotować dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz tak na wyczucie troszkę soli i pieprzu ja dałam jeszcze łyżkę jarzynki, gotować do momentu kiedy ziemniaki będą prawie miękkie w tym czasie dodać do zupy przygotowane kluseczki. Kluseczki przygotowujemy w taki sposób: jajko wymieszać z solą i sodą, następnie dodać tyle mąki, aby powstało gęste ciasto jak na makaron z gotowego ciasta urywać małe kawałeczki i uformować je w kuleczki (moja teściowa rwała ciasto bezpośrednio nad garnkiem). Kiedy ziemniaki i kluseczki są miękkie to na sam koniec dodać do zupy majeranek oraz pokrojoną w kostkę cebule i kiełbasę podsmażone na maśle, całość doprawić do smaku. Podawać bardzo gorącą jak rosół bo wtedy najlepiej smakuje.