Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kartoflanka na indyku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Zupa ziemniaczana przygotowana na wywarze z kości i skóry indyczej i na skórce z wędzonego boczku z dodatkiem majeranku...

Kartoflanka na indyku

Składniki:

Kartoflanka na indyku

 

  • 30 dkg indyka
  • 100 g skóry z wędzonego boczku
  • 1 l wody
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 mały liść laurowy
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 małe marchewki
  • 50 g selera korzeniowego
  • 4 duże ziemniaki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 czubata łyżka majeranku
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Sposób przygotowania:

Kartoflanka na indyku

Etap 1

Kartoflanka na indyku
Wywar przygotowywany z kości i skóry indyczej skóry z wędzonego boczku wody i przypraw.

Indyka (użyłam skóry i kości z jednego udźca) umyć, przełożyć do garnka. Dodać do niego skórę od boczku, ziele angielskie i liść laurowy. Zalać wodą, zagotować. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 60 minut.

Etap 2

Kartoflanka na indyku
Pokrojona w kostkę cebula zeszklona na smalcu.

Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na smalcu.

Etap 3

Kartoflanka na indyku
Obrane i rozdrobnione marchewki z selerem dodane do cebuli.

Marchewki i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do cebuli. Podsmażać razem kilka minut co jakiś czas mieszając.

Etap 4

Kartoflanka na indyku
Obrane umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki.

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę.

Etap 5

Kartoflanka na indyku

Podsmażone warzywa i ziemniaki dodać do wywaru. Dodać też majeranek, trochę soli i pieprzu.

Etap 6

Kartoflanka na indyku

Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.