Sposób przygotowania:
Kartoflanka na indykuEtap 1
Indyka (użyłam skóry i kości z jednego udźca) umyć, przełożyć do garnka. Dodać do niego skórę od boczku, ziele angielskie i liść laurowy. Zalać wodą, zagotować. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 60 minut.
Etap 2
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na smalcu.
Etap 3
Marchewki i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do cebuli. Podsmażać razem kilka minut co jakiś czas mieszając.
Etap 4
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę.
Etap 5
Podsmażone warzywa i ziemniaki dodać do wywaru. Dodać też majeranek, trochę soli i pieprzu.
Etap 6
Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.