Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Kąski w cieście cebulowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz drobiowe kąski, to świetna przystawka i dodatek do obiadu.

Kąski w cieście cebulowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kąski w cieście cebulowym

 

  • 2 piersi z kurczaka
  • marynata: 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • ząbek czosnku
  • ciasto: jajko
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki mąki
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól do smaku
  • 4 łyżki smażonej cebuli
  • olej do smażenia
  • papierowe ręczniki do osuszania

Sposób przygotowania:

Kąski w cieście cebulowym
Piersi kroimy w centymetrowe paski. Zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Do naczynia wbijamy jajko, dodajemy mleko, czerwony pieprz i mąkę. Mieszamy aż uzyskamy jednolite ciasto przypominające gęstą śmietankę. Na patelnię lub inne naczynie o grubym dnie wylewamy olej. Powinno go być tyle aby swobodnie obsmażyć z obu stron każdy kąsek. Podgrzewamy olej, smażoną cebulką rozgniatamy w dłoniach aby była drobna i wrzucamy do ciasta, mieszamy. Każdy kawałek mięsa maczamy w cieście cebulowym i smażymy na gorącym tłuszczu.
Kąski w cieście cebulowym
Pokrojoną pierś marynujemy co najmniej godzinę .
Kąski w cieście cebulowym
Ciasto powinno być podobne jak na naleśniki, później cebulka delikatnie je zagęści.
Kąski w cieście cebulowym
W niewielkiej ilości oleju smażymy na rumiano z obu stron.
Kąski w cieście cebulowym
Po usmażeniu osuszamy każdą partię na papierowych ręcznikach.