zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2422]

Pierogi z kapustą i kaszą gryczaną

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

pierogi z zaskakująco pysznym farszem

Pierogi z kapustą i kaszą gryczaną Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierogi z kapustą i kaszą gryczaną

 

 

  • Ciasto :
  • 500 g maki typ 500
  • 1 szk gorącej wody
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą i kaszą gryczaną
Farsz : W osobnych garnkach ugotować kapustę i kaszę. Kaszę w osolonej wodzie a gdy będzie miękka odcedzić. Kapustę odcedzić, wystudzić i pokroić. Cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor a potem dodać do kapusty i kaszy. Dodać też sól i pieprz i wymieszać farsz. W razie konieczności doprawić. Ciasto : W misce umieścić mąkę z solą, wlać gorącą wodę i przemieszać. Następnie dodać jajko połączone z olejem i znowu lekko wyrobić. Ciasto wyłożyć na blat lub stolnicę i wyrobić aby było gładkie. Potem je wałkować na placek, wycinać kółka i nakładać łyżką farsz. Zlepiać pierogi u kłaść na ściereczce. Można zakryć je drugą ściereczką co zapobiegnie wysychaniu. Pierogi gotować partiami na osolonym wrzątku kilka minut po wypłynięciu. Nakładać pierogi po wyjęciu z wody na talerze i podawać np. z surówką.
Pierogi z kapustą i kaszą gryczaną
Etap 1najpierw przygotwac farsz do pierogów.
Pierogi z kapustą i kaszą gryczaną
Etap 2potem wałkowac ciasto i wycinac kółka..
Pierogi z kapustą i kaszą gryczaną
Etap 3lepić pierogi i kłaść na ściereczce.