Sposób przygotowania:
Pierogi z kapustą i kaszą gryczaną
Farsz : W osobnych garnkach ugotować kapustę i kaszę. Kaszę w osolonej wodzie a gdy będzie miękka odcedzić. Kapustę odcedzić, wystudzić i pokroić. Cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor a potem dodać do kapusty i kaszy. Dodać też sól i pieprz i wymieszać farsz. W razie konieczności doprawić. Ciasto : W misce umieścić mąkę z solą, wlać gorącą wodę i przemieszać. Następnie dodać jajko połączone z olejem i znowu lekko wyrobić. Ciasto wyłożyć na blat lub stolnicę i wyrobić aby było gładkie. Potem je wałkować na placek, wycinać kółka i nakładać łyżką farsz. Zlepiać pierogi u kłaść na ściereczce. Można zakryć je drugą ściereczką co zapobiegnie wysychaniu. Pierogi gotować partiami na osolonym wrzątku kilka minut po wypłynięciu. Nakładać pierogi po wyjęciu z wody na talerze i podawać np. z surówką.
msewka
monikaT83
zewa