ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Kasza gryczana z gulaszem warzywnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybki, smaczny i pożywny obiad złożony z kaszy i warzyw.

Kasza gryczana z gulaszem warzywnym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kasza gryczana z gulaszem warzywnym

 

Sposób przygotowania:

Kasza gryczana z gulaszem warzywnym
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Pieczarki obieramy i kroimy na kawałki. Marchew z groszkiem gotujemy w lekko osolonej wodzie, bądź na parze (tak aby warzywa nie były do końca miękkie). Podgotowaną marchew z groszkiem umieszczamy w garnku z pieczarkami. Dodajemy też posiekaną nać pietruszki. Wszystko podlewamy lekko wodą, solimy, dodajemy szczyptę pieprzu i dusimy razem aż warzywa staną się miękkie. Wtedy wlewamy do nich pół litra wody, dodajemy kostkę rosołową i doprowadzamy wszystko do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Mąkę wsypujemy do pół szklanki wody i wlewamy to do warzyw ciągle mieszając. Powstały sos doprawiamy do smaku maggi. Podajemy go razem z kaszą. Smacznego.
Kasza gryczana z gulaszem warzywnym
Użycie mrożonych warzyw znacznie przyspieszy czas przygotowania posiłku.
Kasza gryczana z gulaszem warzywnym
Pieczarki są niskokaloryczne i nadają potrawie treści oraz aromatu.
Kasza gryczana z gulaszem warzywnym
Marchew z groszkiem można ugotować na parze zamiast w wodzie.
Kasza gryczana z gulaszem warzywnym
Pietruszka zielona wzbogaci smak sosu i będzie także ładnie wyglądać.