jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Kasza jaglana na wstążkach dyniowych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

To lekkie warzywne danie z kaszą jaglaną polecam wszystkim dbającym o linię.

Kasza jaglana na wstążkach dyniowych Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kasza jaglana na wstążkach dyniowych

 

  • miąższ z połówki średniej dyni (około 80 dag)
  • 1/2 litra przecieru pomidorowego lub gęstego sosu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki papryki słodkiej w proszku
  • sól, pieprz biały, chilli do smaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g kaszy jaglanej ugotowanej na sypko
  • listki bazylii do dekoracji

 

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kasza jaglana na wstążkach dyniowych
Miąższ z dyni kroimy we wstążki (można użyć tarki). Wkładamy dynię do rondelka, zalewamy przecierem z pomidorów, dodajemy oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek i 1 łyżkę słodkiej papryki w proszku. Doprawiamy solą, pieprzem i chilli do smaku. Sos powinien być pikantny. Dusimy wszystko razem około 5 minut, by dynia się nie rozgotowała. Nakładamy porcje dyni na talerze, na dynię w sosie nakładamy gorącą kaszę. Danie posypujemy słodką papryką w proszku i dekorujemy listkami bazylii.
Kasza jaglana na wstążkach dyniowych
Miąższ z dyni kroimy we wstążki (można użyć tarki).
Kasza jaglana na wstążkach dyniowych
Wkładamy dynię do rondelka, zalewamy przecierem z pomidorów, dodajemy oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek i 1 łyżkę słodkiej papryki w proszku.
Kasza jaglana na wstążkach dyniowych
Danie posypujemy słodką papryką w proszku i dekorujemy listkami bazylii.