Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kasza manna na rosole z żółtkiem (2)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Lekko zupa z kurczaka . Gotuję ją często dla Rodzinki gdy ktoś choruje lub jest rekonwalescentem.

Kasza manna na rosole z żółtkiem (2) Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kasza manna na rosole z żółtkiem (2)

 

 

Sposób przygotowania:

Kasza manna na rosole z żółtkiem (2)
Umyć mięso. Podzielić udo na pół. Odciąć kuperek odrzucić. Oczyścić i umyć warzywa. Podzielić na kawałki tak by było poręcznie układać je w garnku. Warzywa poddać karmelizacji na suchej patelni .Obok warzyw wrzucić przyprawy ( oprócz grzybka). Przełożyć do mięsa . Zalać wodą. Dodać sól. Doprowadzić do wrzenia - zmniejszyć gaz i gotować 1 godzinę. Wrzucić lubczyk i gotować jeszcze pół godziny. Wyjąć mięso i warzywa. Rosół przecedzić. Kaszę mannę wymieszać z 1/3 szklanki zimnej wody i wlać do rosołu ( powinno go zostać na koniec gotowania ok. 1/2 litra).Gotować 10 minut aż kasza się ,, rozklei". Doprawić zupę do smaku maggi. Żółtka oddzielić od białek ostrożnie by się nie rozpłynęły. Na talerz nalać porcję zupy. Posypać usiekaną zieleniną ( natka pietruszki lub lubczyk)- na środku umieścić żółtko. Udekorować marchewką. Przed przystąpieniem do jedzenia żółtko wymieszać z zupą. * nie określam dokładnie ilości kaszy manny bo czasem zostanie odrobinę więcej bulionu , a czasem odrobinę mniej - zaczynam od rozrobienia 6 pełnych łyżeczek- jak się rozgotuje w rosole i będzie on nadal za rzadki to dosypuję po 2-3 łyzeczki i znów rozgotowuję mieszając. Chodzi o to by zupa była pożywna , gęstości śmietany kwaśnej ale nie taka że łyżka w niej staje. ** z mięsa z zupy można zrobić pastę do chleba np. z drobno pokrojonymi i podsmażonymi pieczarkami , lub farsz na pierogi , krokiety itp. *** z warzyw z zupy robimy sałatkę**** marchew z zupy można użyć na jarzynkę ( samą , oprószaną lub z groszkiem)
Kasza manna na rosole z żółtkiem (2)
Opieczone na suchej patelni warzywa- mieso--przyprawy -zalać wodą i gotować półtorej godziny
Kasza manna na rosole z żółtkiem (2)
Pod koniec gotowania dorzucić lubczyk i doprawić rosół do smaku
Kasza manna na rosole z żółtkiem (2)
Mannę rozrobić z zim,ną wodą i wlać do rosołu
Kasza manna na rosole z żółtkiem (2)
Gotować mieszając aż się rozklei i nie będzie grudek