wioletta_koziel

wioletta_koziel

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Kasza z gulaszem pieczarkowo-miesnym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kasza gryczana, choc smaczna nie jest czesto wykorzystywana w kuchni. A mozna ja podawac na wiele sposob. Oto moja propozycja...

Kasza z gulaszem pieczarkowo-miesnym

Składniki:

Kasza z gulaszem pieczarkowo-miesnym

 

  • 500 g miesa wieprzowego, (np.od szynki);
  • 250-300 g pieczarek;
  • 1 duza cebula;
  • 2-3 szklanki bulionu z kostki;
  • 2 lyzki gestej smietany;
  • 1-2 lyzki maki;
  • odrobina wody;
  • lyzeczka majeranku, swiezej lub suszonej pietruszki, koperek
  • 2 woreczki kaszy gryczanej, prazonej;

 

 

Sposób przygotowania:

Kasza z gulaszem pieczarkowo-miesnym
Mieso plukamy pod biezaca woda, kroimy w kostke. Cebule kroimy w polplasterki.Mieso z cebula wrzucamy na patelnie z rozgrzanym olejem i podsmazamy. W miedzyczasie pieczarki kroimy na kawalki i dorzucamy do miesa i cebuli. dusimy pod przykryciem przez jakies dodatkowe 10-15 minut. Nastepnie podlewamy mieso, pieczarki i cebulke bulionem i gotujemy na niewielkim ogniu, az mieso bedzie miekkie. Ze smietany, maki i wody robimy zaprawe do sosu. (wszystko nalezy dokladnie wymieszac, tak by nie bylo grudek). Mieszanke ta wlewamy do miesa i pieczarek. MIeszamy, aby wszystko pokrylo sie w calosci sosem. Chwilke jeszcze gotujemy, ciagle mieszajac, by nie dopuscic do przypalenia sosu. Sos miesno-pieczarkowy posypac swieza pietruszka, koperkiem lub majerankiem. Kasze gryczana ugotowac wedlug przepisu z opakowania. Polac ja sosem lub jesli ktos lubi wymieszac ja z sosem. Podawac z surowka z czerwonej kapusty i kwaszonym ogorkiem. MNIAM< MNIAM!