Kategoria promowana - listopad

Listopad przypomina nam o nadchodzącej zimie. To czas, kiedy warto postawić na odżywcze i rozgrzewające posiłki oraz wzmocnienie organizmu. Sprawdź, jakie produkty i potrawy będziemy promować w tym miesiącu!

WPROWADZENIE

Listopad przypomina nam o nadchodzącej zimie. To czas, kiedy warto postawić na odżywcze i rozgrzewające posiłki oraz wzmocnienie organizmu. Sprawdź, jakie produkty i potrawy będziemy promować w tym miesiącu!
Zapoznaj się z listopadową kategorią promowaną i zobacz, jaką listę produktów i potraw nagrodzimy w tym miesiącu dodatkowymi 20 punktami.

Potrawy z gęsiny

W polskiej kuchni mięso z gęsiny uważane jest za wykwintne. Często pojawia się na stołach przy różnego rodzaju uroczystościach, np. w Dniu św. Marcina. Z tej okazji ukuło się nawet powiedzenie, że "najlepsza gęsina jest na św. Marcina", bowiem cykl hodowlany gęsi kończy się właśnie w tym czasie. 

Zaskocz nas swoim pomysłem na dania z mięsem gęsi i zdobądź dodatkowe 20 punktów za przepis. 

Pieczona, smażona czy duszona gęś wspaniale komponuje się ze smażonymi buraczkami. Jeśli szukasz inspiracji, jak zrobić buraczki, zajrzyj do naszego artykułu. 

Pieczona gęsina na świętego Marcina Pieczona pierś gęsi
fot. Adobe Stock

Rogale i rogaliki

Do kawy czy herbaty, doskonały dodatek stanowią różnego rodzaju słodkości. W kategorii promowanej dodatkowymi punktami wyróżnimy przepisy na drożdżowe, kruche lub zrobione z ciasta francuskiego rogale i rogaliki

Do drożdżowych wypieków możesz użyć drożdży świeżych lub suchych. Nie korzystaj z gotowych mieszanek i ciast! Z kategorii promowanej wykluczamy przepisy z użyciem gotowego ciasta francuskiego. 

Słodkie wypieki mogą być wypełnione dowolnym nadzieniem. Nagrodzimy rogale i rogaliki wypełnione dżemem, powidłami, czy czekoladą. Moderatorki mogą nie przyznać punktów za przepisy uznane za zbyt proste.

Prawdziwy croissant smakuje najlepiej, jeśli zrobisz go od podstaw samodzielnie. Zobacz jak zrobić ciasto francuskie, a już nigdy nie kupisz gotowego!

Rogaliki drożdżowe
fot. Adobe Stock

Miej na uwadze, że aby otrzymać dodatkowe 20 punktów, przepis powinien składać się z minimum 4 składników.

Dania z brukselką i topinamburem

Brukselka i topinambur to produkty, które posiadają mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Często są one jednak niedoceniane i rzadko pojawiają się stołach. Wykorzystaj sezon na te warzywa i eksperymentuj w kuchni. Stwórz pyszne dania, w których głównym produktem będzie brukselka lub topinambur i wyeksponuj ich nietuzinkowy smak.

Dania, które wykluczymy z kategorii promowanej, to te uznane za zbyt proste, jak np. brukselka z bułką tartą, smażona brukselka chipsy lub frytki z topinamburu. 

Zapiekanka z brukselki Pieczony topinambur
fot. Adobe Stock

Pamiętaj, że przepis dodany do kategorii promowanej musi posiadać minimum 3 zdjęcia - 2 zdjęcia z etapów przygotowania i 1 przedstawiające gotowe danie. Warunkiem przyznania punktów jest także estetyczny wygląd potrawy.
 

Dowiedz się, jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu brukselki i poznaj sposób na to, jak ugotować brukselkę

Wirtuale dodają moderatorki, zaznaczając przepisowi kategorię promowaną. Jeśli twój przepis powinien zaliczać się do kategorii w tym miesiącu, a na twoim koncie wirtuali nie pojawiła się stosowna informacja, skontaktuj się z moderatorkami (wyślij wiadomość do misia5 lub zbysiowa).
 
Kategoria promowana trwa od 1 do 30 listopada
 
Dodaj przepis