Buraczki to klasyczny dodatek do obiadu. Doskonale smakują z pieczonym lub smażonym mięsem oraz gotowanymi ziemniakami. W dodatku są bardzo proste w przygotowaniu. Najlepiej sięgnąć po ugotowane wcześniej buraki, np. takie z barszczu. Jeśli takimi nie dysponujemy – musimy doliczyć czas gotowania się tych warzyw do miękkości (ok. 1,5 godziny).
Jak zrobić buraczki zasmażane?
Buraczki zasmażane to prosta sałatka do obiadu. Kiedy mamy już ugotowane buraki, całość zajmuje około kwadransa.
- Do zrobienia buraczków na ciepło będą potrzebne: ugotowane buraki, cebula, smalec lub olej, sól, cukier, ocet lub sok z cytryny, pieprz. Opcjonalnie: masło i mąka do zagęszczenia.
- Cebulę siekamy w drobną kostkę i smażymy aż się zeszkli.
- Buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do cebuli.
- Całość smażymy i doprawiamy cukrem, solą, sokiem z cytryny i pieprzem.
- Gdy chcemy uzyskać bardziej zwartą konsystencję – robimy zasmażkę z mąki i masła i dodajemy ją do buraczków.
Jak przyprawić buraczki?
Buraczki na ciepło doprawia się przy pomocy soku z cytryny, cukru i soli. Dzięki temu ich smak jest odpowiednio wyważony. Zamiast soku z cytryny można także wykorzystać dowolny ocet a zamiast pieprzu – inną wyrazistą w smaku przyprawę. Często do buraczków dodaje się także ziele angielskie i liść laurowy. W przypadku buraczków podawanych na zimno (wystarczy zetrzeć surowe buraki na tarce) do przyprawienia wykorzystuje się świeżo starty chrzan oraz sól.