Gotowanie brukselki
Przyrządzanie brukselki należy zacząć od jej umycia i obrania z najbardziej zewnętrznych liści oraz odkrojenia wystającej części głąba i delikatnego nacięcia go, co umożliwi szybsze jej ugotowanie.
Tak przygotowaną brukselkę poddać wystarczy obróbce cieplnej. Najbardziej popularnym sposobem jest wrzucenie warzyw do wrzątku z odrobiną soli i cukru i gotowanie ich ok 5 minut. Mini kapustki śmiało ugotować można również w bulionie mięsnym lub warzywnym, w mleku (proporcja z wodą wynieść powinna 2:1), bądź na parze.
Ugotowaną według wybranego sposobu brukselkę, należy przelać zimną wodą by zakończyć proces gotowania i by kapustka nie straciła koloru, następnie odcedzić na durszlaku, a potem już tylko delektować się jej smakiem!
Zdjęcie: Fotolia
Skąd pochodzi brukselka
Brukselka pochodzi z Belgii, gdzie hodowana jest już od kilu stuleci. Jej oficjalna nazwa to "kapusta brukselka" - wiąże się ona ze stolicą tego kraju, czyli Brukselą. Warzywo to jest efektem skrzyżowania jarmużu z kapustą. Obecnie największymi producentami mini kapustki są Niemcy, Holandia i Wielka Brytania.
Sposób na nieprzyjemny zapach
Brukselka, choć bogata w wiele witamin i odżywczych składników mineralnych, często wykluczana jest z naszej codziennej diety. Dzieję się tak, ponieważ warzywo to podczas gotowania wydziela nieprzyjemny, powodujący gorzknienie warzywa aromat. Pozbędziemy się go, gdy do wody w której gotowana będzie brukselka dodamy pół szklanki mleka, skórkę od chleba bądź odrobinę cynamonu!
Właściwości zdrowotne brukselki
Jak wspomnieliśmy, brukselka bogata jest w wiele wartościowych składników korzystnie wpływających na organizm człowieka. W jej wnętrzu kryje się witamina A, C, E, H, K i komplet witamin z grupy B. Popularna mini kapustka dzięki zawartym składnikom zbawiennie działa na wzrok, błony śluzowe, skórę, a jedzona częściej obniża cholesterol i zapobiega chorobom serca.
Brukselka jest również zaliczana do tak zwanych warzyw młodości. Zawiera ona silne przeciwutleniacze, wspierające mechanizmy obronne organizmu, co może hamować rozwój groźnych chorób, w tym nowotworów!
Zdjęcie: Fotolia
Z czym jeść brukselkę?
Brukselka jest warzywem bardzo wszechstronnym - można ją zarówno gotować, zapiekać jak i smażyć, a nawet grillować!
W naszym kraju ten zielony przysmak najczęściej podawany jest po ugotowaniu, z zasmażką z bułki tartej i masła. Jędrną brukselkę warto jednak urozmaicać ulubionymi przez siebie dodatkami: startym parmezanem, podsmażoną cebulką i boczkiem, prażonymi orzechami lub migdałami, a także pomidorami, papryką, grzybami a nawet słodkimi winogronami!
Kapustka brukselkowa to składnik, który doda ciekawego smaku niejednej zapiekance, tarcie, zupie czy potrawie jednogarnkowej. Śmiało przygotować z niej można również oryginalne kotlety, który znakomicie zasmakują w połączeniu z kaszą i ryżem!
Przyrządzając brukselkę warto sięgać po przepisy z różnych kuchni świata. W wielu krajach bardzo popularnym daniem jest np. stampot, czyli klopsiki w sosie śmietanowo-jajecznym podawane w towarzystwie zapiekanej brukselki - pyszności!
Nasze przepisy!
Ugotowaliście już mini kapustkę i nie macie pomysłu na jej wykorzystanie?
Koniecznie zajrzyjcie do naszego działu z przepisami na brukselkę! Wśród sprawdzonych przepisów znajdziecie smakowitą recepturę na tartę z brukselką, białym serem, czosnkiem, sosem śmietanowym i aromatycznymi przyprawami, a także patent na oryginalną orzechową zupę z brukselką, której nikt się nie oprze!
Zdjęcie: Fotolia
Nie wiemy jak Wy, ale my mamy nieodpartą ochotę na smakowite danie z brukselką w roli głównej! Macie dla nas jakieś godne polecenia przepisy? Czekamy z niecierpliwością na Wasze pomysły, które z przyjemnością nagrodzimy wirtualami wymiennymi na nagrody!
Przyrządzanie brukselki należy zacząć od jej umycia i obrania z najbardziej zewnętrznych liści oraz odkrojenia wystającej części głąba i delikatnego nacięcia go, co umożliwi szybsze jej ugotowanie.
Tak przygotowaną brukselkę poddać wystarczy obróbce cieplnej. Najbardziej popularnym sposobem jest wrzucenie warzyw do wrzątku z odrobiną soli i cukru i gotowanie ich ok 5 minut. Mini kapustki śmiało ugotować można również w bulionie mięsnym lub warzywnym, w mleku (proporcja z wodą wynieść powinna 2:1), bądź na parze.
Ugotowaną według wybranego sposobu brukselkę, należy przelać zimną wodą by zakończyć proces gotowania i by kapustka nie straciła koloru, następnie odcedzić na durszlaku, a potem już tylko delektować się jej smakiem!
Zdjęcie: Fotolia
Skąd pochodzi brukselka
Brukselka pochodzi z Belgii, gdzie hodowana jest już od kilu stuleci. Jej oficjalna nazwa to "kapusta brukselka" - wiąże się ona ze stolicą tego kraju, czyli Brukselą. Warzywo to jest efektem skrzyżowania jarmużu z kapustą. Obecnie największymi producentami mini kapustki są Niemcy, Holandia i Wielka Brytania.
Sposób na nieprzyjemny zapach
Brukselka, choć bogata w wiele witamin i odżywczych składników mineralnych, często wykluczana jest z naszej codziennej diety. Dzieję się tak, ponieważ warzywo to podczas gotowania wydziela nieprzyjemny, powodujący gorzknienie warzywa aromat. Pozbędziemy się go, gdy do wody w której gotowana będzie brukselka dodamy pół szklanki mleka, skórkę od chleba bądź odrobinę cynamonu!
Właściwości zdrowotne brukselki
Jak wspomnieliśmy, brukselka bogata jest w wiele wartościowych składników korzystnie wpływających na organizm człowieka. W jej wnętrzu kryje się witamina A, C, E, H, K i komplet witamin z grupy B. Popularna mini kapustka dzięki zawartym składnikom zbawiennie działa na wzrok, błony śluzowe, skórę, a jedzona częściej obniża cholesterol i zapobiega chorobom serca.
Brukselka jest również zaliczana do tak zwanych warzyw młodości. Zawiera ona silne przeciwutleniacze, wspierające mechanizmy obronne organizmu, co może hamować rozwój groźnych chorób, w tym nowotworów!
Zdjęcie: Fotolia
Z czym jeść brukselkę?
Brukselka jest warzywem bardzo wszechstronnym - można ją zarówno gotować, zapiekać jak i smażyć, a nawet grillować!
W naszym kraju ten zielony przysmak najczęściej podawany jest po ugotowaniu, z zasmażką z bułki tartej i masła. Jędrną brukselkę warto jednak urozmaicać ulubionymi przez siebie dodatkami: startym parmezanem, podsmażoną cebulką i boczkiem, prażonymi orzechami lub migdałami, a także pomidorami, papryką, grzybami a nawet słodkimi winogronami!
Kapustka brukselkowa to składnik, który doda ciekawego smaku niejednej zapiekance, tarcie, zupie czy potrawie jednogarnkowej. Śmiało przygotować z niej można również oryginalne kotlety, który znakomicie zasmakują w połączeniu z kaszą i ryżem!
Przyrządzając brukselkę warto sięgać po przepisy z różnych kuchni świata. W wielu krajach bardzo popularnym daniem jest np. stampot, czyli klopsiki w sosie śmietanowo-jajecznym podawane w towarzystwie zapiekanej brukselki - pyszności!
Nasze przepisy!
Ugotowaliście już mini kapustkę i nie macie pomysłu na jej wykorzystanie?
Koniecznie zajrzyjcie do naszego działu z przepisami na brukselkę! Wśród sprawdzonych przepisów znajdziecie smakowitą recepturę na tartę z brukselką, białym serem, czosnkiem, sosem śmietanowym i aromatycznymi przyprawami, a także patent na oryginalną orzechową zupę z brukselką, której nikt się nie oprze!
Zdjęcie: Fotolia
Nie wiemy jak Wy, ale my mamy nieodpartą ochotę na smakowite danie z brukselką w roli głównej! Macie dla nas jakieś godne polecenia przepisy? Czekamy z niecierpliwością na Wasze pomysły, które z przyjemnością nagrodzimy wirtualami wymiennymi na nagrody!
SylaUla
marcinka