Dla niewtajemniczonych wyjaśniamy zasady: każdy, kto doda własnoręcznie przygotowany przepis z użyciem wymienionych składników z przynajmniej jednym zdjęciem, dostanie dodatkowo 10 wirtuali.
Przypominamy, że wymienione składniki muszą odgrywać ważną rolę w przygotowanej potrawie. Nie mogą być dodatkiem lub tłem przygotowanej potrawy.
Wirtuale dodają moderatorki zaznaczając przepisowi kategorię promowaną. Jeśli Twój przepis powinien zaliczać się do kategorii w tym miesiącu, a na Twoim koncie wirtuali nie pojawiła się informacja, to o dodanie przepisu z kategorii promowanej trzeba się upomnieć pisząc do misia5 lub zbysiowa lub w ostateczności do zozolek.
Zobacz nagrody oraz tabelę z punktacją >>>
I. Mango
Odrobina egzotyki w kuchni! To doskonałe źródło witamin i składników mineralnych. Nieprzypadkowo nazwane "owocem młodości", mango pomaga opóźnić procesy starzenia. Chociaż charakteryzuje się specyficznym, słodkim smakiem, jest doskonałym składnikiem dań rybnych, mięsnych, z owoców morza, sałatek czy przystawek.
II. Szparagi
Występują w trzech kolorach: białym, zielonym i fioletowym. Można przygotowywać je na wiele rozmaitych sposobów - zarówno jako samodzielne danie lub jako jego składnik. Kotlety, zapiekanki, roladki czy sałatki to kropla w morzu kulinarnych możliwości, jakie daje to warzywo! Grillowane, pieczone a może smażone? Przyrządzasz jak chcesz!
III. Szczaw
Kojarzony przede wszystkim z zupami, szczaw świetnie sprawdzi się w innych daniach! Ten bogaty w szczawian potasu kulinarny składnik można wykorzystywać m.in. do sałatek, dań rybnych, jajecznicy i wielu innych potraw. Często wykorzystywany do robienia przetworów. Najlepiej zbierać go wiosną - wtedy jego liście są najdelikatniejsze.
IV. Cykoria
To wyśmienite warzywo zawierające w swoim składzie wiele witamin i składników mineralnych. Na bazie cykorii można przyrządzić wyśmienite zupy, można zapiekać ją z dodatkiem różnych składników, podawać w sałatkach - sposobów wykorzystania jest naprawdę wiele, a co najważniejsze - każdy doskonale smakuje!
V. Boćwina
Boćwina (inaczej zwana bietolą) charakteryzuje się delikatnymi, kruchymi liśćmi o ciemnozielonym zabarwieniu. Są one źródłem składników mineralnych, m.in. żelaza i magnezu. Najlepiej smakują wiosną - można z nich przygotowywać rozmaite pyszności, takie jak gołąbki, zupy, zapiekanki, tarty. Możliwości jest naprawdę wiele!
VI. Szpinak
Odpowiednio przyrządzony, przekona swoim smakiem niejednego sceptyka! Szpinak zawiera w swoim składzie m.in. witaminy, potas, żelazo czy kwas foliowy. Można przygotowywać z niego nadzienia do naleśników czy pierogów, rewelacyjnie komponuje się z makaronem, ryżem, ziemniakami.
Ważne!
Ponieważ wiosna przede wszystkim kojarzy się z przebudzeniem do życia i świeżością do promowanej kategorii będziemy przyjmować przepisy wykonane na bazie świeżych produktów! Kolor cykorii czy szparagów nie ma dla nas znaczenia.
Mamy również gorącą prośbę - abyście zwracali uwagę na to, by do przepisów zawierających wymienione produkty przypisywać pasującą kategorię, na przykład: dodając przepis na pierogi ze szpinakiem, możecie przypisać go jednocześnie do podkategorii: "pierogi ze szpinakiem" (w dziale "Pierogi") a także do podkategorii "Szpinak" (w dziale "Warzywa"). Dziękujemy!
Kategoria promowana obowiązuje od 1 do 31 maja.
Polecamy: Koktajl ze szpinaku i mango >>>
Kategoria promowana - maj
- redakcja
- Kategoria promowana
Od 1 do 31 maja dodatkowo promujemy - 10 wirtualami - przepisy zawierające w swoim składzie mango, szparagi, boćwinę, szczaw, cykorię oraz szpinak. Pamiętajcie, że zdobyte wirtuale możecie wymieniać na wybrane przez siebie nagrody!
WPROWADZENIE
Od 1 do 31 maja dodatkowo promujemy - 10 wirtualami - przepisy zawierające w swoim składzie mango, szparagi, boćwinę, szczaw, cykorię oraz szpinak. Pamiętajcie, że zdobyte wirtuale możecie wymieniać na wybrane przez siebie nagrody!
Sortuj wg:
Beatris
Alex_M
no właśnie. ja też chcę się upewnić, że chodzi o boćwinę czyli inaczej burak liściowy, mangold, kapusta rzymska, burak szpinakowy? ;)
redakcja
tak - potwierdzamy - chodzi o boćwinę - mangold, bietolę, buraka liściowego. Przepisy z botwiny nie będą zaliczane do kategorii promowanej.
Pozdrawiamy,
Redakcja Gotujmy.pl
Alex_M
dzięki :D
chociaż szkoda, bo botwinka teraz taka pyszna ;)
Beatris
I łatwiej dostępna (przynajmniej u nas)... Też żałuję...
2milutka
Konczi
Igraszki Losu
Igraszki Losu
dokładnie rabarbar w kuchni teraz to podstawa :)
Konczi
oo tak, może uda się dodać rabarbar do promowanej ? :)
karola25
redakcja
Rabarbar nie został uwzględniony w kategorii promowanej celowo, ponieważ pracowałyśmy już nad konkursem "Rabarbarowy zawrót głowy!", który właśnie ruszył. Znajdziecie go tu:
https://gotujmy.pl/konkurs-rabarbarowy-zawrot-glowy,artykuly-konkursy-aktualne-artykul,18065.html
Zapraszamy do udziału!
Redakcja Gotujmy.pl