Chociaż białej zimy praktycznie nie widzieliśmy, a śnieżne szaleństwo trwało wyłącznie w górach, jak co roku nie możemy doczekać się wiosny. Tym razem, aby już teraz pokazać ją na talerzach, poprosimy cię m.in. o przepisy na zielone dania.
Poniżej znajdziesz kategorie, w których za dodane przepisy przyznamy punkty ekstra. Za jeden przepis dodany w kategorii promowanej otrzymasz 20 dodatkowych wirtuali, które możesz wymienić na nagrody z Katalogu Gotujmy z Nagrodami.
Pamiętaj: przepis, który chcesz dodać do kategorii promowanej powinien zawierać przynajmniej 3 zdjęcia. Dwa z nich powinny przedstawiać etapy przygotowania. Do kategorii promowanej nie zaliczymy przepisów uznanych przez moderatorów za zbyt proste lub o mało estetycznym wyglądzie.
fot. Adobe Stock
Aby otrzymać dodatkowe punkty w kategorii promowanej, nie używaj nasion konserwowych (z puszki). Podziel się z nami przepisami na dania, w których w/w ziarna grają główną rolę. Pamiętaj o estetycznym podaniu i pokazaniu (za pomocą zdjęć), jak dana potrawa powstaje krok po kroku.
Uwaga: promujemy wyłącznie dania obiadowe, ale nie przyznamy punktów zupom ani deserom. Pamiętaj o odpowiednim doprawieniu np. kaszy lub ryżu (nie wystarczy, że ugotujesz je i podasz w towarzystwie mięsa). Nadaj im ciekawy smak odpowiednim sposobem gotowania, pieczenia.
Ciasta w zielonym kolorze to jadalna dekoracja stołu, która od razu wprowadza do domu wiosenny klimat. W marcu każde ciasto lub inny deser (ale w stałej postaci, nie płynnej) otrzyma dodatkowe 20 wirtuali.
Podziel się z nami swoim pomysłem na zielone ciasto w dużej lub małej wersji. Pamiętaj, by zielony kolor uzyskać w naturalny sposób (nie za pomocą barwnika spożywczego). Wyjątkiem będzie tutaj wylanie warstwy galaretki, która może mieć w składzie barwniki).
Dodatkowe punkty przyznamy także przepisom na sałatki, ale uwaga: muszą mieć dużo zielonego koloru oraz przynajmniej 1 składnik na ciepło (wymagający obróbki cieplnej). Wszystkie składniki sałatek i ciast znajdujące się na talerzu muszą być jadalne (nawet, jeśli ma to być kwiatek, to tylko taki, który można bezpiecznie schrupać).
Wirtuale dodają moderatorki, zaznaczając przepisowi kategorię promowaną. Jeśli Twój przepis powinien zaliczać się do kategorii w tym miesiącu, a na Twoim koncie wirtuali nie pojawiła się stosowna informacja, skontaktuj się z moderatorkami (wyślij wiadomość do misia5 lub zbysiowa).
Poniżej znajdziesz kategorie, w których za dodane przepisy przyznamy punkty ekstra. Za jeden przepis dodany w kategorii promowanej otrzymasz 20 dodatkowych wirtuali, które możesz wymienić na nagrody z Katalogu Gotujmy z Nagrodami.
Pamiętaj: przepis, który chcesz dodać do kategorii promowanej powinien zawierać przynajmniej 3 zdjęcia. Dwa z nich powinny przedstawiać etapy przygotowania. Do kategorii promowanej nie zaliczymy przepisów uznanych przez moderatorów za zbyt proste lub o mało estetycznym wyglądzie.
Jakie przepisy warto dodawać w marcu?
Dania z kaszą, ryżem, soczewicą, ciecierzycą, fasolą i grochem
fot. Adobe Stock
Aby otrzymać dodatkowe punkty w kategorii promowanej, nie używaj nasion konserwowych (z puszki). Podziel się z nami przepisami na dania, w których w/w ziarna grają główną rolę. Pamiętaj o estetycznym podaniu i pokazaniu (za pomocą zdjęć), jak dana potrawa powstaje krok po kroku.
Uwaga: promujemy wyłącznie dania obiadowe, ale nie przyznamy punktów zupom ani deserom. Pamiętaj o odpowiednim doprawieniu np. kaszy lub ryżu (nie wystarczy, że ugotujesz je i podasz w towarzystwie mięsa). Nadaj im ciekawy smak odpowiednim sposobem gotowania, pieczenia.
Sałatki i desery w kolorze zielonym
fot. Adobe Stock
Ciasta w zielonym kolorze to jadalna dekoracja stołu, która od razu wprowadza do domu wiosenny klimat. W marcu każde ciasto lub inny deser (ale w stałej postaci, nie płynnej) otrzyma dodatkowe 20 wirtuali.
Podziel się z nami swoim pomysłem na zielone ciasto w dużej lub małej wersji. Pamiętaj, by zielony kolor uzyskać w naturalny sposób (nie za pomocą barwnika spożywczego). Wyjątkiem będzie tutaj wylanie warstwy galaretki, która może mieć w składzie barwniki).
Dodatkowe punkty przyznamy także przepisom na sałatki, ale uwaga: muszą mieć dużo zielonego koloru oraz przynajmniej 1 składnik na ciepło (wymagający obróbki cieplnej). Wszystkie składniki sałatek i ciast znajdujące się na talerzu muszą być jadalne (nawet, jeśli ma to być kwiatek, to tylko taki, który można bezpiecznie schrupać).
Wirtuale dodają moderatorki, zaznaczając przepisowi kategorię promowaną. Jeśli Twój przepis powinien zaliczać się do kategorii w tym miesiącu, a na Twoim koncie wirtuali nie pojawiła się stosowna informacja, skontaktuj się z moderatorkami (wyślij wiadomość do misia5 lub zbysiowa).
kuchenny świat
kuchenny świat
redakcja
Niestety, ale nie, ponieważ jest to gotowy produkt. Przygotowując danie należy bazować na czystym ryżu / kaszy itp. i pokazać na zdjęciach, że proces doprawiania i dobrania dodatków to kwestia własnej inwencji, nie producenta.
gosiapiotrek23
kuchenny świat