Dla niewtajemniczonych wyjaśniamy zasady: każdy, kto doda własnoręcznie przygotowany przepis z użyciem wymienionych składników z przynajmniej jednym zdjęciem, dostanie dodatkowo 20 wirtuali.
Przypominamy, że wymienione składniki muszą odgrywać ważną rolę w przygotowanej potrawie. Nie mogą być dodatkiem lub tłem dania.
Wirtuale dodają moderatorki, zaznaczając przepisowi kategorię promowaną. Jeśli Twój przepis powinien zaliczać się do kategorii w tym miesiącu, a na Twoim koncie wirtuali nie pojawiła się informacja, to o dodanie przepisu z kategorii promowanej trzeba się upomnieć, pisząc do misia5 lub zbysiowa lub w ostateczności do zozolek.
Zobacz nagrody oraz tabelę z punktacją >>>
I. Śliwki
Czy wiecie jaki owoc wkładano do grobu razem ze zmarłym w Egipcie, aby zapewnić mu godny posiłek w zaświatach? Oczywiście śliwkę! Za sprawą dużej zawartości pektyny szybko daje uczucie sytości bez obciążania żołądka. Co więcej pomaga na problemy trawienne i przeciwdziała zatruciom. Śliwki uwielbiają towarzystwo mięs, idealnie nadadzą się również na dżemy i przetwory. A Wy? Co zrobicie ze śliwek?
II. Kurki
Czy Wy też uwielbiacie zbieranie grzybów? Jeśli nie, to nie szkodzi. U nas chodzi o to, aby wyczarować z nich coś przepysznego! Na pierwszy ogień idą szlachetne kurki, które połączone z makaronami, sosami czy mięsem tworzą istną symfonie smaku. Sięgniecie po specjały kuchni włoskiej, czy spróbujecie sił w polskich przepisach? No dalej, zaskoczcie nas!
III. Jeżyny
Jeżyny to ciekawy owoc - zrobiony z nich sok ma działanie lekko uspokajające i przeciwgorączkowe. Również liście tej roślinny zawierają cenne składniki. Przyrządzona z nich herbata ma działanie bakteriobójcze. Oprócz niewątpliwie cennych składników odżywczych, jeżyny są też idealnym dodatkiem do dań słodkich, takich jak ciasta i desery. Sądzicie, że uda się Wam zrobić takie słodkie cudo?
V. Kalarepa
Jadalne są zarówno liście, jak i bulwa tego warzywa. Razem zawierają prawie wszystkie możliwe sole mineralne. Kalarepa potrafi też zaskoczyć. Wiedzieliście, że występuje również w kolorze fioletowym? Nie różni się smakowo od klasycznej kalarepy, ale wygląda niesamowicie na stole. Może uda Wam się zrobić danie właśnie z tej fioletowej?
VI. Pomidory
Tego warzywa nie trzeba nikomu przedstawiać. Pomidory są uwielbiane przez większość ludzi na świecie (jeśli nie wszystkich). Pod postacią przetworów, ketchupu, sosów czy po prostu pokrojone, zapewniają nam dużo cennego składnika - likopenu. Pomaga on w profilaktyce raka prostaty, żołądka i jelit. Pokażcie w jaki sposób stworzyć z pomidorów wyśmienite danie!
VII. Karczoch
Karczoch jest wspaniałym warzywem ze względu na swoje właściwości zdrowotne, których ma wiele. Podnosi odporność organizmu i łagodzi ból brzucha, pomaga również w regeneracji wątroby. Jednak niezwykłość tego warzywa leży w sposobie jego przygotowania. Aby wyszedł idealny trzeba się trochę napracować. Podejmiecie wyzwanie i pokażecie jak zrobić karczocha?
IV. Morele
Chcesz mieć piękną, śniadą cerę bez długiego opalania? Jedź morele! Zjedzenie już trzech dziennie dostarcza organizmowi wystarczającej ilości beta-karotenu. Składnik ten dodatkowo poprawia wygląd skóry i jej pigmentacje. Morele przez cały rok jemy pod postacią suszoną. Teraz kiedy jest okazja sięgnąć po świeże sztuki, koniecznie pokażcie co ciekawego z nich zrobicie!
Ważne!
Pamiętajcie, że w kategorii promowanej znaleźć się mogą tylko przepisy wykonane na bazie świeżych produktów!
Mamy również gorącą prośbę abyście zwracali uwagę na to, by do przepisów zawierających wymienione produkty przypisywać pasującą kategorię, na przykład: dodając przepis na spagetti z kurkami możecie przypisać go jednocześnie do podkategorii: "Makarony" (w dziale "Dania") a także do kategorii "Grzyby". Dziękujemy!
Do kategorii promowanej nie zostaną zaliczone bardzo proste "potrawy" np. kompot.
Kategoria promowana obowiązuje od 1 do 31 sierpnia.
Zdjęcia: Fotolia
Dowiedz się co zrobić, żeby dziecko polubiło owoce i warzywa >>>
Przypominamy, że wymienione składniki muszą odgrywać ważną rolę w przygotowanej potrawie. Nie mogą być dodatkiem lub tłem dania.
Wirtuale dodają moderatorki, zaznaczając przepisowi kategorię promowaną. Jeśli Twój przepis powinien zaliczać się do kategorii w tym miesiącu, a na Twoim koncie wirtuali nie pojawiła się informacja, to o dodanie przepisu z kategorii promowanej trzeba się upomnieć, pisząc do misia5 lub zbysiowa lub w ostateczności do zozolek.
Zobacz nagrody oraz tabelę z punktacją >>>
I. Śliwki
Czy wiecie jaki owoc wkładano do grobu razem ze zmarłym w Egipcie, aby zapewnić mu godny posiłek w zaświatach? Oczywiście śliwkę! Za sprawą dużej zawartości pektyny szybko daje uczucie sytości bez obciążania żołądka. Co więcej pomaga na problemy trawienne i przeciwdziała zatruciom. Śliwki uwielbiają towarzystwo mięs, idealnie nadadzą się również na dżemy i przetwory. A Wy? Co zrobicie ze śliwek?
II. Kurki
Czy Wy też uwielbiacie zbieranie grzybów? Jeśli nie, to nie szkodzi. U nas chodzi o to, aby wyczarować z nich coś przepysznego! Na pierwszy ogień idą szlachetne kurki, które połączone z makaronami, sosami czy mięsem tworzą istną symfonie smaku. Sięgniecie po specjały kuchni włoskiej, czy spróbujecie sił w polskich przepisach? No dalej, zaskoczcie nas!
III. Jeżyny
Jeżyny to ciekawy owoc - zrobiony z nich sok ma działanie lekko uspokajające i przeciwgorączkowe. Również liście tej roślinny zawierają cenne składniki. Przyrządzona z nich herbata ma działanie bakteriobójcze. Oprócz niewątpliwie cennych składników odżywczych, jeżyny są też idealnym dodatkiem do dań słodkich, takich jak ciasta i desery. Sądzicie, że uda się Wam zrobić takie słodkie cudo?
V. Kalarepa
Jadalne są zarówno liście, jak i bulwa tego warzywa. Razem zawierają prawie wszystkie możliwe sole mineralne. Kalarepa potrafi też zaskoczyć. Wiedzieliście, że występuje również w kolorze fioletowym? Nie różni się smakowo od klasycznej kalarepy, ale wygląda niesamowicie na stole. Może uda Wam się zrobić danie właśnie z tej fioletowej?
VI. Pomidory
Tego warzywa nie trzeba nikomu przedstawiać. Pomidory są uwielbiane przez większość ludzi na świecie (jeśli nie wszystkich). Pod postacią przetworów, ketchupu, sosów czy po prostu pokrojone, zapewniają nam dużo cennego składnika - likopenu. Pomaga on w profilaktyce raka prostaty, żołądka i jelit. Pokażcie w jaki sposób stworzyć z pomidorów wyśmienite danie!
VII. Karczoch
Karczoch jest wspaniałym warzywem ze względu na swoje właściwości zdrowotne, których ma wiele. Podnosi odporność organizmu i łagodzi ból brzucha, pomaga również w regeneracji wątroby. Jednak niezwykłość tego warzywa leży w sposobie jego przygotowania. Aby wyszedł idealny trzeba się trochę napracować. Podejmiecie wyzwanie i pokażecie jak zrobić karczocha?
IV. Morele
Chcesz mieć piękną, śniadą cerę bez długiego opalania? Jedź morele! Zjedzenie już trzech dziennie dostarcza organizmowi wystarczającej ilości beta-karotenu. Składnik ten dodatkowo poprawia wygląd skóry i jej pigmentacje. Morele przez cały rok jemy pod postacią suszoną. Teraz kiedy jest okazja sięgnąć po świeże sztuki, koniecznie pokażcie co ciekawego z nich zrobicie!
Ważne!
Pamiętajcie, że w kategorii promowanej znaleźć się mogą tylko przepisy wykonane na bazie świeżych produktów!
Mamy również gorącą prośbę abyście zwracali uwagę na to, by do przepisów zawierających wymienione produkty przypisywać pasującą kategorię, na przykład: dodając przepis na spagetti z kurkami możecie przypisać go jednocześnie do podkategorii: "Makarony" (w dziale "Dania") a także do kategorii "Grzyby". Dziękujemy!
Do kategorii promowanej nie zostaną zaliczone bardzo proste "potrawy" np. kompot.
Kategoria promowana obowiązuje od 1 do 31 sierpnia.
Zdjęcia: Fotolia
Dowiedz się co zrobić, żeby dziecko polubiło owoce i warzywa >>>
Konczi
Mniam1
Alex_M
Alex_M
chodzi mi oczywiście o kategorie na sierpień (czemu nie ma jej na głównej tylko wisi lipcowa) a nie o śliwki haha ;)
redakcja