Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Kebab w cieście według Agiatis

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kebab to narodowa potrawa Turcji. Moja wersja odbiega nieco od tradycyjnie podawanego, bo dodałem trochę swojego smaku.

Kebab w cieście według Agiatis Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kebab w cieście według Agiatis

 

  • Składniki na 2 porcje:

 

  • Placki tortilli - 2 sztuki
  • filet z udźca indyka - 300 gramów
  • przyprawa do gyrosa - 1 łyżka
  • pomidor - 2 sztuki
  • cebula - 1 duża lub 2 małe
  • kapusta pekińska - ćwiartka
  • olej - 3 łyżki
  • Sos czosnkowy:
  • jogurt naturalny - 5 łyżek
  • jogurt grecki - 5 łyżek
  • ocet winny - 1 łyżeczka
  • sol - szczypta
  • pieprz szczypta
  • czosnek - 1ząbek
  • koper świeży - mała garść posiekanego

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kebab w cieście według Agiatis
Filet z udźca płukamy, osuszamy papierkowym ręcznikiem. usuwamy zbędne błony. Kroimy w średniej wielkości kostkę. przekładamy do miski dodajemy olej i przyprawę do gyrosa. Przykrywamy folią wkładamy do lodówki i co najmniej 20 minut niech się przegryzie z przyprawą. W tym czasie przygotowujemy sos: Do małej miski dajemy jogurty, ocet sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość intensywnie mieszamy. dodajemy do sosu posiekany koper. Mięso przekładamy na rozgrzaną patelnię ( nie dodajemy już tłuszczu, mięso ma wystarczająco przy marynowaniu) Smażymy co jakiś czas mieszając około 10 minut. Kroimy pomidory w cząstki, cebulę obieramy kroimy w cienkie plastry i " rozbieramy" plastry na oddzielne kręgi cebuli. Kapustę siekamy na paski. Na placki tortilli układamy kapustę, pomidora i cebulę, na to przekładamy usmażone mięso, polewamy sosem czosnkowym zwijamy. Podajemy jeszcze ciepłe.;)
Kebab w cieście według Agiatis
Naplacke tortilli ukladamy kolejno kapuste pomidory mięso i polewamy sosem