Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Kedgeree

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Smaczne danie z ryzem,ryba,jajkami i curry.Doskonale na obiad,sniadanie lub kolacje:)

Kedgeree Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kedgeree

 

  • 600 g wedzonego dorsza,lupacza lub nazwyklejszych filetow rybnych

 

  • 200 ml wody+200 ml mleka

 

  • 2 liscie laurowe

 

  • 1 szklanka dobrego ryzu

 

 

  • 1 duza cebula

 

 

  • 2 czubate lyzki curry

 

 

  • 4 duze jajka ugotowane na twardo

 

  • 2 garsci swiezej kolendry

 

Sposób przygotowania:

Kedgeree
Kawalki ryby wlozyc do garnka z woda,mlekiem i listkami laurowymi,gotowac ok.3-5 min.Odcedzic.Ugotowac ryz.Odstawic.Maslo roztopic na patelni,dodac drobno pokrojona cebule,zeszklic,dodac przecisniete zabki czosnku,curry oraz sok z 1 cytryny.W duzym garnku delikatnie wymieszac ryz z cebula i curry.Rybe rozdrobnic na male kawalki,dodac do rryzu,wymieszac.Na koncu dolozyc pokojone w cwiartki jajka oraz gubo pokrojona kolendre.Doprawic sola i pieprzemPrzed podaniem skropic kazda porcje sokiem z drugiej cytryny. Jest kilka odmian tej potrawy,nam najbardziej odpowiada wlasnie ta:)
Kedgeree
Etap 1
Kedgeree
Etap 2
Kedgeree
Etap 3
Kedgeree
Etap 4