Keks jarzynowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wyjmij masło z lodówki. Warzywa dokładnie umyj. Z papryk wyjmij pestki i ogonek, od pora odetnij korzonek i ciemnozielone cz

Keks jarzynowy

Składniki:

Keks jarzynowy

 

  • 250 g mąki
  • 6 jajek
  • 100 g masła
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1/2 średniej cukinii
  • 1 marchewka
  • 1 mały por
  • kilka posiekanych listków bazylii, lub 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyzka posiekanych liści tymianku lub 1/2 żyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanych listków rozmarynu/ lub 1/2 łyżeczki suszonego
  • 2 łyżki masła do natłuszczenia foremek keksowych
  • 2 łyżki tartej bułki do wysypania foremek
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Keks jarzynowy
Wyjmij masło z lodówki.

Warzywa dokładnie umyj. Z papryk wyjmij pestki i ogonek, od pora odetnij korzonek i ciemnozielone części liści, marchew obierz, od cukinii odetnij końce. Pokrój w kosteczkę (pora w talarki). Pora, marchew, paprykę wrzuć do niewielkiej ilości wrzątku zakwaszonego cytryna i gotuj przez 3 minuty. Warzywa wyjmij i osusz dokładnie na durszlaku.

Rozgrzej piekarnik do temp. 180 stopni. Oddziel białka od jajek i ubij białka na sztywną pianę. Masło zmiksuj z żółtkami jaj, ostrożnie dodawaj po trochu mąki ciągle mieszając, proszek do pieczenia zmieszaj z kaszą i ziołami, solą i pieprzem. Dodaj, wymieszaj. Na koniec dodaj warzywa i delikatnie wymieszaj z ciastem (żeby się nie zgniotły i równomiernie rozłożyły). Dodaj ubitą pianę - mieszaj ostro żnie z dołu do góry przekładając ręką.

Foremki keksowe wysmaruj masłem obsyp warstewką bułki tartej, wyłóż ciasto zostawiając miejsce na wyrośnięcie. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez ok. 50-60 minut. Do jedzenia na zimno lub na ciepło. Najlepiej z dipem jogurtowym.