Sposób przygotowania:
kiełbasa z warzywami 4
Fasole zalewamy wodą i w takiej postaci moczymy 12 godzin. Kolejnym krokiem jest ugotowanie tej, że fasoli w wodzie w której mokła. Wodę solimy, fasolę gotujemy do miękkości i odcedzamy. Kiełbasę podsmażamy na połowie masła na złoty kolor. Następnie na blaszce w rozgrzanym piekarniku do 200C pieczemy ja 10 minut. W tym czasie obieramy czosnek i cebulę, które drobno siekamy. Pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka o grubym dnie wkładamy resztę masła. Na roztopione masło wkładamy cebulę i czosnek. Gdy warzywa się zarumienią dodajemy kiełbasę. Całość doprawiamy 1/2 łyżeczki szałwii, 1/2 łyżeczki tymianku i 1/2 łyżeczki pieprzu. Całość wymieszać dokładnie i smażyć 5 min. Na koniec dodajmy fasole, pomidory, solimy do smaku i zalewamy winem. Tak dusimy 15 minut.