szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

Kiszona kapusta z suszonymi grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kapusta z grzybami jest świetna na wigilie jak i może stanowić dodatek do głównych, staropolskich dań

Kiszona kapusta z suszonymi grzybami

Składniki:

Kiszona kapusta z suszonymi grzybami

 

Sposób przygotowania:

Kiszona kapusta z suszonymi grzybami
Grzyby opłukać, zalać szklanką ciepłej, przegotowanej wody i odstawić na noc. Ugotować w wodzie której się moczyły ( około pół godziny na niezbyt dużym ogniu), odcedzić a wywar zachować. Kapustę odcisnąć z soku i posiekać, włożyć do garnka i zalać wywarem z grzybów, dodać ziele angielskie i liście laurowe,gotować na większym ogniu, po czym zmniejszyć płomień, (około godzinę). Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, włożyć do kapusty na 15 minut przed końcem gotowania. Cebulę obraći drobno posiekać, zeszklić na patelni i dodać do kapusty. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodac mąkę, podgrzewać mieszając aż zrobi się jasnobrązowa zasmazka. Cebulę wraz z grzybami i zasmażką dodać do kapusty, wymieszać i zagotować, doprawić solą, pieprzem i cukrem.