Sposób przygotowania:
Kiszona kapusta z suszonymi grzybami
Grzyby opłukać, zalać szklanką ciepłej, przegotowanej wody i odstawić na noc. Ugotować w wodzie której się moczyły ( około pół godziny na niezbyt dużym ogniu), odcedzić a wywar zachować. Kapustę odcisnąć z soku i posiekać, włożyć do garnka i zalać wywarem z grzybów, dodać ziele angielskie i liście laurowe,gotować na większym ogniu, po czym zmniejszyć płomień, (około godzinę). Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, włożyć do kapusty na 15 minut przed końcem gotowania. Cebulę obraći drobno posiekać, zeszklić na patelni i dodać do kapusty. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodac mąkę, podgrzewać mieszając aż zrobi się jasnobrązowa zasmazka. Cebulę wraz z grzybami i zasmażką dodać do kapusty, wymieszać i zagotować, doprawić solą, pieprzem i cukrem.