Sposób przygotowania:
Klopsiki mięsne z kalafiorem w sosie
Klopsiki: Kalafiora przełożyć do miski i zalać wrzątkiem. Odstawić na około 15-20 minut. Odcedzić. Przestudzić. Drobno posiekać na desce. Pokrojonego kalafiora przełożyć do miski i dodać posiekaną natkę. Obraną cebulę zetrzeć na drobnych oczkach i dodać do kalafiora i natki.Dodać mięso. Wbić jajko i wsypać mąkę kukurydzianą. Dodać wszystkie przyprawy (ostrożnie z solą ponieważ przyprawa do mielonego także zawiera sól). Wymieszać. Stopniowo dodawać bułkę tartą i wyrabiać masę mięsną. Powinna być zwarta (ale nie twarda) i się nie rozpadać. Odstawić do lodówki na około 30 minut. Sos: Gdy mięso "odpoczywa" w lodówce przygotować sos. W rondelku roztopić margarynę wrzucić majeranek,zamieszać. Dodać pokrojoną w małą kostkę cebulę i delikatnie ją zrumienić. Pomidory przelać do miski i końcówką do miksowania zup rozdrobnić je. Do podsmażonej cebuli dodać łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Wlać 1/2 szklanki wody oraz rozdrobnione pomidory. Zagotować. gdyby sos nadal byl za gęsty wlać kolejne pół szklanki wody i jeszcze raz zagotować. Zmniejszyć ogień pod rondelkiem. Mięso uformować w małe kulki i delikatnie wkładać je do sosu. Zamieszać. Przykryć. Dusić pod przykryciem około 20 minut co jakiś czas mieszając. Można podawać z ryżem,sosem lub chlebem. Ja podałam do ziemniaków. Smacznego!