Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Klopsiki nadziewane suszonymi śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Śliwki węgierki można zastąpić innymi suszonymi owocami.

Klopsiki nadziewane suszonymi śliwkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Klopsiki nadziewane suszonymi śliwkami

 

 

Sposób przygotowania:

Klopsiki nadziewane suszonymi śliwkami
Suszone śliwki zamoczyć na 15 minut w ciepłej wodzie. Mielone mięso włożyć do miski dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, 2 łyżki bułki tartej, sos sojowy, szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wyrobić. Z masy mięsnej rękami formować małe placuszki, na środek kłaść śliwkę, dokładnie zlepić i formować kulki. Klopsiki obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.
Klopsiki nadziewane suszonymi śliwkami
Zamoczone śliwki odłożyć na 15 minut a w międzyczasie przygotować mięso.
Klopsiki nadziewane suszonymi śliwkami
Gotowe klopsiki obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano.