Sposób przygotowania:
Klopsiki serowe z lubczykiem.
Mięso i boczek opłukać, osuszyć i zmielić w maszynce .Dodać jajka,czosnek granulowany,vegetę, posiekany lubczyk.Dosypywać bułkę tartą i wyrabiać masę mięsną.Doprawić solą i pieprzem.Ser pokroić w kostkę o boku 1 cm.Mięsa nabierać kulki wielkości piłeczki do ping ponga.W każdej zrobić wgłębienie, włożyć kosteczkę sera i dokładnie zakleić.
Zagotować ok.1,5 l wody, rozpuścić w niej kostki o smaku wędzonego boczku i wrzucać po kolei klopsiki, powoli by woda nie przestawała wrzeć.Gdy wypłyną na wierzch garnek przykryć i gotować 0,5 godziny na małym ogniu.Wyjąć łyżką cedzakową.Płyn można wykorzystać jako bazę do zup czy sosów.
Ja podałam z sosem pomidorowo- cukiniowym z dodatkiem czosnku i lubczyku oraz z młodymi ziemniakami.Przepis na sos znajdziecie w moich przepisach.
Zagotować ok.1,5 l wody, rozpuścić w niej kostki o smaku wędzonego boczku i wrzucać po kolei klopsiki, powoli by woda nie przestawała wrzeć.Gdy wypłyną na wierzch garnek przykryć i gotować 0,5 godziny na małym ogniu.Wyjąć łyżką cedzakową.Płyn można wykorzystać jako bazę do zup czy sosów.
Ja podałam z sosem pomidorowo- cukiniowym z dodatkiem czosnku i lubczyku oraz z młodymi ziemniakami.Przepis na sos znajdziecie w moich przepisach.
Sarenka
wedith1
Natala1210
mycha
pusieczek2@wp.pl
A.B.