goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Klopsiki w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Pomidory z puszki można zastąpić świeżymi.

Klopsiki w sosie pomidorowym

Składniki:

Klopsiki w sosie pomidorowym

 

  • mięso mielone 1/2 kg
  • cebula 1 sztuka
  • natka pietruszki 1/2 pęczek
  • jajko 1 sztuka\
  • sól
  • pieprz
  • mąka 1 łyżka
  • śmietana 2 łyżki
  • bulion warzywny 1 l

 

 

Sposób przygotowania:

Klopsiki w sosie pomidorowym
Cebulę siekamy, dodajemy do niej mięso, posiekana natkę pietruszki, jajko, mąkę oraz śmietanę. Doprawiamy. Z masy formujemy niewielkie klopsiki, zagotowujemy bulion i gotujemy je w nim około 15 minut. Przygotowujemy sos: cebule siekamy, podduszamy na maśle, następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, oraz pomidory wraz z zalewą. Zagotowujemy, zaprawiamy mąką, przecieramy sos przez sitko lub miksujemy. Dodajemy do sosu klopsiki.