Sposób przygotowania:
Klopsiki z gotowanej wołowiny
Do mięsa dodać lekko odciśnięta bułkę, jajko, zeszkloną cebulę, przyprawy i bardzo dobrze masę wyrobić. Formmować kulki, obtaczać je w tartej bułce, obsmażyć na rumiano w mocno rozgrzanym tłuszczu. Jednocześnie nastawić wodę (2-3 l ) wsypać makaron, ugotować, po ugotowaniu zahartować makaron przez 10 minut przelewając kubkiem zimnej wody. Bardzo starannie umyte pory pokrajać na kawałki ok 1 cm, pomidory na ósemki, wypestkowaną i umytą paprykę na grubsze krążki. Wszystko włożyć na mocno rozgrzany tłuszcz, chwilę intensywnie smażyć, przełożyć do jarzyn klopsy, dusić całość pod przykryciem 10 minut. Następnie dodać makaron i wymieszać. Podawać potrawę posypaną serem i zieleniną.