Klopsiki z gotowanej wołowiny

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Do mięsa dodać lekko odciśnięta bułkę, jajko, zeszkloną cebulę, przyprawy i bardzo

Klopsiki z gotowanej wołowiny

Składniki:

Klopsiki z gotowanej wołowiny

 

  • ok 30 dag gotowanego zmielonego mięsa1 mała namoczona bułka
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 łyżka tłuszczu
  • sól
  • pieprz
  • 2 strąki czerwonej papryki
  • 2 duże pory
  • 4 pomidory
  • troche przyprawy gulaszowej
  • 3 łyżki oleju sojowego lub słonecznikowego
  • zielenina
  • 15 dag suchego makaronu
  • 6 łyżek ostrego tartego sera
  • troche tartej bułki do obtaczania

Sposób przygotowania:

Klopsiki z gotowanej wołowiny
Do mięsa dodać lekko odciśnięta bułkę, jajko, zeszkloną cebulę, przyprawy i bardzo dobrze masę wyrobić. Formmować kulki, obtaczać je w tartej bułce, obsmażyć na rumiano w mocno rozgrzanym tłuszczu. Jednocześnie nastawić wodę (2-3 l ) wsypać makaron, ugotować, po ugotowaniu zahartować makaron przez 10 minut przelewając kubkiem zimnej wody. Bardzo starannie umyte pory pokrajać na kawałki ok 1 cm, pomidory na ósemki, wypestkowaną i umytą paprykę na grubsze krążki. Wszystko włożyć na mocno rozgrzany tłuszcz, chwilę intensywnie smażyć, przełożyć do jarzyn klopsy, dusić całość pod przykryciem 10 minut. Następnie dodać makaron i wymieszać. Podawać potrawę posypaną serem i zieleniną.