czekoladka145

czekoladka145

Szef Kuchni
[Przepisów: 80]

Klopsiki z indyka i grzybków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Fajne połączenie smaków - mięso i grzybki!

Klopsiki z indyka i grzybków

Składniki:

Klopsiki z indyka i grzybków

 

  • 40 - 50 dkg mięsa mielonego z indyka
  • 20-25 dkg grzybków - mogą być również pieczarki
  • oliwa do smażenia
  • ok.1/2 szklanki tartej bułki
  • 1 cebula posiekana w miarę drobniutko
  • 2-3 jajka
  • vegeta
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Klopsiki z indyka i grzybków
Grzybki umyć, pokroić w drobną kostkę i smażyć na oliwie ok. 6 minut, wyjąć je i połączyć z mięsem mielonym, dodać tartą bułkę, cebulkę, jajka i przyprawy. Starannie wymieszać i formować z masy mięsno-grzybowej klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Rozgrzać olej na patelni z grubym dnem i smażyć klopsiki do połowy zanurzone w tłuszczu przez ok.15 minut do zrumienienia. Przepis znalazłam w broszurce o mielonym mięsie w różnych wydaniach i od razu wypróbowałam. Polecam.