Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Klopsiki z parmezanem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Klopsiki to jedno z czołowych dań na moim stole.

Klopsiki z parmezanem

Składniki:

Klopsiki z parmezanem

 

  • 1 kg mielona wieprzowina,
  • 15 dag parmezan starty,
  • 1 sztuka czerstwa bułka,
  • 1 szklanka mleko,
  • 2 łyżeczki natka pietruszki,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz czarny mielony Prymat,
  • 2 sztuki jajko,
  • 4 łyżki koncentrat pomidorowy,
  • 1 sztuka cebula,
  • 2 łyżki mąka pszenna,
  • 2 łyżki śmietana kwaśna,
  • 1 łyżka bazylia świeża

 

Sposób przygotowania:

Klopsiki z parmezanem
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy do niego starty parmezan, posiekaną natkę pietruszki, posiekaną cebulkę i jajko. Następnie dodajemy przepuszczoną przez maszynkę czerstwą bułkę. Masę mięsną doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z masy formujemy klopsiki i wkładamy je na gotującą się wodę. Gotujemy przez kilka minut. W tym samym czasie w drugim garnku zagotowujemy wodę i przekładamy do niej ugotowane porcje klopsików. Gotujemy przez około 30 minut. Następnie sos zaprawiamy koncentratem pomidorowym i śmietaną. Dodajemy sprasowany czosnek, bazylię, sól i pieprz do smaku. Gotujemy całość jeszcze przez kilka minut.

Tagi:

jajko jajka