Sposób przygotowania:
Kluseczki w sosie pomidorowym
W pierwszej kolejności ziemniaki obieramy, myjemy, a następnie gotujemy do miękkości w lekko posolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i odkładamy do ostudzenia. Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, a następnie mieszamy z mąką ziemniaczaną, mąką pszenną, a później wbijamy do tego jedno jajko. Wszystkie te składniki dokładnie mieszamy ze sobą i ugniatamy na ciasto. Z ugniecionego ciasta formułujemy wałek, z którego wycinamy mniejsze kawałki i formułujemy je na okrągłe kuleczki. Kluski gotujemy w lekko posolonej wodzie do czasu, aż wypłyną na wierzch. Ugotowane kluski odcedzamy.
SOS POMIDOROWY: Pomidory dokładnie myjemy, obieramy, a następnie kroimy w kostkę. Ząbki czosnku obieramy, myjemy i przeciskamy przez praskę. Cebulę obieramy, myjemy pod ziemną wodą i kroimy w bardzo drobną kostkę. Cebulę oraz czosnek szklimy na rozgrzanym oleju, po chwili dodajemy do tego pomidory i podsmażamy przez chwilę razem. Sos doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą i dodajemy ostrą i słodką paprykę. Całość dobrze mieszamy i polewamy zrobionym sosem kluseczki.
SOS POMIDOROWY: Pomidory dokładnie myjemy, obieramy, a następnie kroimy w kostkę. Ząbki czosnku obieramy, myjemy i przeciskamy przez praskę. Cebulę obieramy, myjemy pod ziemną wodą i kroimy w bardzo drobną kostkę. Cebulę oraz czosnek szklimy na rozgrzanym oleju, po chwili dodajemy do tego pomidory i podsmażamy przez chwilę razem. Sos doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą i dodajemy ostrą i słodką paprykę. Całość dobrze mieszamy i polewamy zrobionym sosem kluseczki.