Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kluski kładzione włoskie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Umyty i osączony szpinak wrzucić na kilka minut do wrzątku, osączyć na sicie, drobno

Kluski kładzione włoskie

Składniki:

Kluski kładzione włoskie

 

 

 

  • 2 jaja

 

 

 

 

  • łyżka startego parmezanu

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski kładzione włoskie
Umyty i osączony szpinak wrzucić na kilka minut do wrzątku, osączyć na sicie, drobno posiekać, połączyć z przepuszczonymi przez maszynkę lub praskę ziemniakami, dodać 5 dag masła, kaszę mannę, zmielony biały ser, jaja, sól, pieprz i gałkę. Wymieszać składniki drewnianą łyżką na jednolitą, lśniącą masę, przykryć i wstawić na godzinę do lodówki. Łyżeczką nabierać małe porcje ciasta, kłaść je na osolony wrzątek, zagotować i od razu wyjmować łyżką cedzakową. Ułożone w żaroodpornym półmisku polać stopionym masłem, posypać parmezanem i wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika. 100 g - 135 kcal