joann

joann

Kucharz
[Przepisów: 9]

Kluski na parze z nadzieniem śliwkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Z aromatem śliwki, rumu, cynamonu i cytryny. Palce lizać!

Kluski na parze z nadzieniem śliwkowym

Składniki:

Kluski na parze z nadzieniem śliwkowym

 

  • 0,5 kg mąki
  • 30g drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • otarta skórka z połowy cytryny
  • 100g masła (do ciasta)
  • pół łyżeczki soli
  • 200g powideł śliwkowych
  • 2 łyżki rumu
  • ćwierć łyżeczki mielonego cynamonu
  • mak
  • cukier puder
  • stopione masło (do polania gotowych klusek)

Sposób przygotowania:

Kluski na parze z nadzieniem śliwkowym
Drożdże wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem, zostawić na kilka minut pod przykryciem w ciepłym miejscu. Do przesianej mąki wbić jaja, dodać stopione masło, otartą skórkę z cytryny, drożdżowy rozczyn oraz sól, dokładnie wyrobić ciasto, przykryć, zostawić w cieple do wyrośnięcia. Powidła wymieszać z rumem i cynamonem. Rozwałkować wyrośnięte ciasto, nadziewać powidłami dokładnie sklejać, ułożyć na stolnicy i przykryć. Duży szeroki garnek wypełnić wodą do 2/3 wysokości i posolić. Owiązać garnek gazą, aby luźno zwisała, ale nie stykała się z wodą. Gdy woda zacznie się gotować, na gazie ułożyć kluski. Garnek przykryć miską odwróconą do góry dnem i gotować 8 minut. Można też wykorzystać specjalną metalową podstawkę do gotowania na parze, którą można zakupić w wielu miejscach.