Sposób przygotowania:
Kluski śląskie z kurkowym sosem
Ziemniaki obieramy,myjemy i gotujemy w osolonej wodzie,odcedzamy,studzimy i mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę. Następnie dajemy do miski,dzielimy na cztery części, jedną część wyjmujemy a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną,wbijamy dwa jajka,dodajemy odłożone ziemniaki i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy małe okrągłe kluski ,następnie ugotujemy je w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia.Odcedzamy. Sos: Grzyby dokładnie oczyszczamy,płuczemy,odsączamy z wody i kroimy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło wrzucamy grzyby i cebulę,chwilę przesmażamy,następnie nalewamy niewielką ilość gorącej wody i dusimy do miękkości,(około 1 szklanka wody) .Nadmiar wody odparowujemy. Do miękkich kurek wlewamy śmietanę,jeszcze chwilę gotujemy,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na talerze nakładamy porcje klusek i sosu kurkowego,posypujemy posiekanym koperkiem. Podajemy od razu gorące.