jurata

jurata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 181]

Kluski z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dobry pomysł na piątkowy obiad.

Kluski z pieczarkami

Składniki:

Kluski z pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Kluski z pieczarkami
Ugotowane i ostudzone ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mięsa. Do zmielonych ziemniaków dodać jajka, mąkę, mąkę ziemniaczaną i sól do smaku. Zagnieść ciasto. Brać porcje ciasta ziemniaczanego i na stolnicy posypanej mąką robić wałeczki, pokroić nożem. Gotowe kluski wrzucić do wrzącej wody. Gotować przez około 5 minut. Po ugotowaniu kluski odcedzić, przelać zimną wodą, pozostawić na sitku aby odciekły. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę i ząbki czosnku obrać i drobno pokroić. W garnuszku roztopić margarynę, wrzucić cebulę, czosnek i pieczarki. Wszystko podsmażyć przez około 5-10 minut. dodać śmietanę. dodać sól i pieprz do smaku. Do sosu wrzucić kluski i wszystko razem gotować 5-10 minut.

Tagi:

jajko jajka