Sposób przygotowania:
Kluski z pieczarkami
Ugotowane i ostudzone ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mięsa. Do zmielonych ziemniaków dodać jajka, mąkę, mąkę ziemniaczaną i sól do smaku. Zagnieść ciasto. Brać porcje ciasta ziemniaczanego i na stolnicy posypanej mąką robić wałeczki, pokroić nożem. Gotowe kluski wrzucić do wrzącej wody. Gotować przez około 5 minut. Po ugotowaniu kluski odcedzić, przelać zimną wodą, pozostawić na sitku aby odciekły. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę i ząbki czosnku obrać i drobno pokroić. W garnuszku roztopić margarynę, wrzucić cebulę, czosnek i pieczarki. Wszystko podsmażyć przez około 5-10 minut. dodać śmietanę. dodać sól i pieprz do smaku. Do sosu wrzucić kluski i wszystko razem gotować 5-10 minut.