Sposób przygotowania:
kluski ziemniaczane z serem
Ziemniaki umyć, ugotować w łupinach, ostudzić i obrać.
Ziemniaki i ser zemleć w maszynce, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, jaja (skorupy jaj przed wybiciem umyć) oraz sól, zagnieść ciasto.
Na stolnicy posypanej mąką formować wałki, spłaszczać je i kroić ukośne kluski.
Kluski wrzucać na wrzącą, osoloną wodę i krótko gotować (ok. 5 minut). Wyjmować cedzakiem i polewać roztopionym masłem z dodatkiem zrumienionej, bułki tartej. Cukier podać oddzielnie.
Ziemniaki i ser zemleć w maszynce, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, jaja (skorupy jaj przed wybiciem umyć) oraz sól, zagnieść ciasto.
Na stolnicy posypanej mąką formować wałki, spłaszczać je i kroić ukośne kluski.
Kluski wrzucać na wrzącą, osoloną wodę i krótko gotować (ok. 5 minut). Wyjmować cedzakiem i polewać roztopionym masłem z dodatkiem zrumienionej, bułki tartej. Cukier podać oddzielnie.