Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Knedle podwójnie ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Knedle z farszem ziemniaczano-serowym są bardzo smaczne.

Knedle podwójnie ziemniaczane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Knedle podwójnie ziemniaczane

 

Sposób przygotowania:

Knedle podwójnie ziemniaczane
Ugotowane, ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę, podzielić na 2 części. Do 1 części dodać pokruszony ser twarogowy, lekko zrumienioną na maśle drobno pokrojoną cebulę, szczypiorek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do drugiej połowy ziemniaków dodać jajko, obie mąki i szczyptę soli. Szybko zagnieść ciasto. Wyłożyć na deskę, utoczyć wałek i pokroić na kawałki. Z ciasta formować placuszki nakładać farsz i dokładnie zlepiać formując knedle. Wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować około 5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, wkładać na talerze i posypać usmażonym na oleju boczkiem z cebulką.
Knedle podwójnie ziemniaczane
Ugotowane ziemniaki wymieszać z serem cebulą i szczypiorem
Knedle podwójnie ziemniaczane
Z drugiej połowy ugotowanych ziemniaków zagnieść ciasto
Knedle podwójnie ziemniaczane
Z ciasta utoczyć wałek pokroić na kawałki nakładać farsz i formować knedle
Knedle podwójnie ziemniaczane
Włożyć do wrzącej osolonej wody i gotować około 5 minut