Knedle z kapustą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najlepiej potrawę podawać z podsmażoną cebulką z boczkiem

Knedle z kapustą i grzybami

Składniki:

Knedle z kapustą i grzybami

 

  • Ciasto:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1/2 szklanki maki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • Farsz:
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 200 g dowolnych grzybów
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Knedle z kapustą i grzybami
1. Ziemniaki obrać,opłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie ugotować je,ostudzić,przecisnąć przez praskę i dokładnie wymieszać z mąkami oraz jajkiem. 2. Kapustę kiszoną pokroić i ugotować wraz z oczyszczonymi grzybami.Gdy będą miękkie,całość ostudzić i odcisnąć,usuwając nadmiar wody 3. cebule obrać,drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju.Następnie dodać kapustę z grzybami.Składniki doprawić do smaku sola i pieprzem.zawartość patelni podsmażyć przez kilka minut,mieszając od czasu do czasu. 4. Z masy ziemniaczanej uformować gruby wałek i pokroić go na kawałki.Każdy spłaszczyć,po czym napełnić farszem i zlepić brzegi,kształtując kulki.Knedle gotować przez kilka minut w osolonej wodzie i wyjąć łyżką cedzakową.