Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kofte wg Buni ( z indyka )

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Inspirowane kuchnią turecką. Nie mam pojęcia jak się mówi prawidłowo - kofte , kofta , kofty ? ważne , że lubię te pikantne kotleciki .

Kofte wg Buni ( z indyka ) Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kofte wg Buni ( z indyka )

 

  • 1/2 kg mielonego mięsa z indyka
  • 4 łyżki otrębów owsianych
  • 1 jajko
  • 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • 2 łyżki świeżej kolendry -usiekanej
  • 2 łyżki listków lubczyku - usiekanego
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki pieprz czarny mielonego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mieszanki do masła ziołowego ( czosnek , sól, zioła)
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1/3 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki suchego tymianku
  • skórka cytrynowa otarta z 1 cytryny
  • olej z pestek winogron

 

Sposób przygotowania:

Kofte wg Buni ( z indyka )
Usmażyć na złoto pokrojone drobno cebule. Przygotować i odmierzyć przyprawy. Włożyć do miski mięso, otręby, cebulę, jajko, skórkę z cytryny i zioła. Wsypać przyprawy , cukier , tymianek. Wlać 2 łyżki oleju i dobrze wymieszać. Rozgrzać na patelni kilka łyżek oleju. Zmoczonymi rękami formować małe kotleciki ( mnie wyszło 12 ) i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć do zrumienienia z jednej i drugiej strony. Zmniejszyć gaz na bardzo mały i dosmażyć kotleciki. Podałam z sosem tzatziki i miską różnych sałat.



* Wyjaśniam dodanie otrębów czego na pewno w oryginalnym przepisie na pewno nie ma . Chodziło mi o to by kofty były bardziej pulchne bo zwarte ( twardawe) nie bardzo Mamie pasują.



** Używam przyprawy do masła ziołowego która ma w swoim składzie miałko zmielony czosnek i inne warzywa - po prostu mam problem z używaniem surowego czosnku ( brak woreczka żółciowego)-a tak wszystko jest w porządku.



*** Może kogoś zdziwić dodanie cukru do mięsa - chodzi o to by lekką słodyczą i smakiem nie rafinowanego brązowego cukru ,,przełamać " pikantność przypraw.
Kofte wg Buni ( z indyka )
Podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę na złoto
Kofte wg Buni ( z indyka )
Przygotować przyprawy ( jesli nie mamy mielonych to zmielic lub utłuc w moździerzu)
Kofte wg Buni ( z indyka )
Wyrobić masę mięsną z cebulką -otrebami-ziołami -jajkiem i przyprawami
Kofte wg Buni ( z indyka )
Formować małe kotleciki i smażyc na rumiano z obu stron na griluu lub patelni