olusssiAA

olusssiAA

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 63]

Kołaczyki cynamonowe z orzechową kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 320
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Krucha, mocno orzechowa kruszonka, puszyste ciasto drożdżowe i aromatyczny cynamon to mój sposób na sezonowe wypieki.

Kołaczyki cynamonowe z orzechową kruszonką

Składniki:

Kołaczyki cynamonowe z orzechową kruszonką

 

  • 2,5 szklanki mąki pszennej (typ 550) + do podsypania blatu i wałka,
  • 3 dag świeżych drożdży o temperaturze pokojowej,
  • ok. 130 ml letniego mleka 0,5 %,
  • 1-2 łyżki cukru (w zależności od preferencji).
  • Farsz cynamonowy:
  • kopiasta łyżka cynamonu,
  • łyżka cukru pudru,
  • łyżka miękkiego masła.
  • Kruszonka orzechowa:
  • 1/3 szklanki łuskanych orzechów laskowych,
  • łyżka cukru (najlepiej brązowego),
  • łyżka miękkiego masła,
  • łyżka mąki.
  • Ponadto:
  • masło i tłuszcz do formy,
  • 2 łyżki mleka,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

Kołaczyki cynamonowe z orzechową kruszonką
1. Ciasto: Drożdże utrzeć z łyżką cukru oraz łyżką mąki, rozpuścić w ciepłym (nie gorącym) mleku. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (20-30 minut). Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Masło rozpuścić, ostudzić. Do miski przesiać resztę mąki, dodać cukier, sporą szczyptę przyprawy do piernika, zrobić wgłębienie, wlać rozpuszczone masło i wyrośnięte drożdże, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto starając się wprowadzić do ciasta jak najwięcej powietrza. Z ciasta uformować kulę, umieścić ją w misce i przykryć czystą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce by podwoiło swoją objętość na około 1 godzinę. 2. Blachę wysmarować masłem i wysypać mąką. Cynamon dokładnie połączyć z cukrem pudrem. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, każdą dokładnie wyrobić, a następnie rozwałkować na prostokątny placek o grubości ok. 4 mm. Każdy placek posmarować odrobiną masła, a następnie posypać równomiernie cynamonem z cukrem. Przygotowane placki zwinąć wzdłuż dłuższego brzegu, a następnie każdy rulon rozciąć wzdłuż, powstałe paski skręcić ze sobą i połączyć końce tworząc okrągłe wianuszki. Uformowane kołaczyki ułożyć na przygotowanej blaszce. 3. Przygotować kruszonkę: orzechy posiekać, wymieszać z mąką i cukrem, a następnie dodać masło i rozetrzeć palcami. Wierzchy wianuszków posmarować mlekiem, posypać przygotowaną kruszonką lekko ją dociskając. Formę z wianuszkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C piec 20-25 minut na złoty kolor (w zależności od piekarnika). Jeszcze ciepłe posypać przez sitko cukrem pudrem.

Tagi:

wałek