Wokalista

Wokalista

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 543]

Kolorowa przystawka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kolorowa przystawka

Kolorowa przystawka

Składniki:

Kolorowa przystawka

 

  • Ciasto:
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka wody gazowanej mineralnej
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 jajka
  • około 3 szklanki maki pszennej
  • szczypta soli
  • mini kosteczka Knorr - czosnek
  • szczypta cukru
  • Do koloryzacji ciasta:
  • "Niebieski"- barwnik spożywczy
  • "Fioletowy" - barwnik spożywczy
  • "Żółty" – curry, kurkuma lub barwnik spożywczy
  • "Zielony Jasny" - sałata zielona (kilka liści)
  • "Zielony Ciemny" - szpinak świeży (można użyć mrożonego w tedy nie trzeba go blenderować)
  • "Pomarańczowy" - koncentrat pomidorowy oraz papryka słodka mielona
  • "Różowy - Czerwony" - sok z buraków

Sposób przygotowania:

Kolorowa przystawka
 Make przesiac przez siteczko do garnka lub miski w ktorym bedzie mieszane ciasto na nalesniki nastepnie dodac wszystkie suche produkty czyli: proszek do pieczenia , sol , cukier. Wymieszac lyzka a nastepnie dodawac stopniowo skladniki mokre: woda , mleko , oliwa, jajka , ciagle mieszajac (konsystencja musi byc prawidlowa, nie za zadka bo wtedy ciasto bedzie sie zle smazylo i nie bedzie dalo sie dobrze odwracac nalesnikow i nie za gesta gdyz nalesniki beda grube i nie usmazone w srodku). Smazymy nalesniki nastepnie porcjujemy w zaleznosci od tego ile chcemy miec kolorow (i dodajemy rozne barwniki lub artykuly spozywcze).