Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczana z klopsikami.
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonym wrzątku ok.25 minut, wystudzić.Pokroić w plastry.Połowę ułożyć w wysmarowanej olejem formie dachówkowato (aby plastry na siebie zachodziły).Oprószyć obficie przyprawą do ziemniaków.Posypać lekko mozzarellą. Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą, przyprawą gyros,solą,pieprzem.Dobrze wyrobić.Zagotować wodę z kostkami bulionowymi i mini kosteczką o smaku czosnku, doprawić vegetą lub ziarenkami smaku. Z masy mięsnej formować małe kuleczki i wrzucać na wrzątek.Gotować ok.30 minut, odcedzić.Płyn można wykorzystać, jako bazę do zup.Ostudzić. Na ziemniaki wyłożyć pokrojoną w plastry cukinię, klopsiki, pokrojone w kosteczkę kawałki kolorowych papryk i pokrojone w półplasterki rzodkiewki.Posypać mozzarellą. Na wierzchu rozłożyć pokrojone w plastry pozostałe ziemniaki, posmarować cieniutko majonezem, posypać przyprawą do ziemniaków i resztą mozzarelli.Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na ok.20 minut. Zapiekanki nie kroi się na kawałki, nakłada się łopatką.Jest smaczna i pożywna.
jovi
Jojo
Pyszne danie i co najwazniejsze - z klopsikami czy z podsmazonym mielnym mieskiem - cala rodzinka stawia Ci 5 !!!
luna
góralka
iwi69
Śliweczka
s-belata
Natala1210
blackbetty
msewka
misia53