Sposób przygotowania:
Kombinowane gołąbki
Kapustę ja przy kupowaniu wybieram małą, aby liście nie były bardzo duże. W dużym garnku zagotować wodę i osolić do smaku, następnie liść po liściu sparzyć kapustę to co zostało z kapusty czyli ten środek drobniutko posiekać, a z liści ściąć twarde nerwy. Ryż ugotować na sypko do zimnego ryżu dodać pokrojoną kapustę, mięso mielone i skręcony przez maszynkę salceson. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na margarynie, następnie dodać do ryżu dołożyć 3/4 słoiczka koncentratu pomidorowego, wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Na środku liścia kapusty ułożyć porcję farszu i zwinąć gołąbki, następnie ułożyć je ciasno w dużym garnku. Pozostały koncentrat wymieszać z 1 litrem gorącej wody, następnie płyn doprawić do smaku i zalać nim gołąbki na wierzchu ułożyć plastry pomidora i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Pomiędzy gołąbki włożyć liście laurowe i ziele angielskie. Gołąbki gotować pod przykryciem do miękkości po ugotowaniu delikatnie odlać płyn z gołąbków który po zagęszczeniu da nam pyszny sos.