msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Kompot z suszonych owoców.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Kompot gotuję w dużej ilości, bo lubią go wszyscy domownicy. Ze smakiem zajadają także owoce z kompotu

Kompot z suszonych owoców.

Składniki:

Kompot z suszonych owoców.

 

  • 20 dag moreli suszonych
  • 20 dag rodzynek
  • 10 dag suszonych fig
  • 2 duże garści śliwek suszonych
  • 3 duże garści gruszek suszonych
  • 4 duże garści jabłek suszonych
  • skórka z 1 cytryny-wcześniej sparzona
  • 10 goździków
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

 

 

Sposób przygotowania:

Kompot z suszonych owoców.
Wszystkie suszone owoce zalać 4,5 litra wody. Wsypać cynamon, goździki i dodać skórkę z cytryny. (Można dodać także skórkę z pomarańczy). Gotować kilkanaście minut, aż owoce będą miękkie. Ja nie dosładzam kompotu,gdyż rodzynki, figi i inne owoce są słodkie, ale jeśli ktoś lubi może dosłodzić.
Można podawać czysty kompot lub z porcją owoców.