justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Koperkowo czosnkowy pstrąg

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

tak zamarynowaną rybkę można upiec na grillu

Koperkowo czosnkowy pstrąg Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Koperkowo czosnkowy pstrąg

 

 

 

Sposób przygotowania:

Koperkowo czosnkowy pstrąg
Umyty i osuszony koperek bardzo drobno siekamy. Ryby należy dokładnie umyć i usunąć z nich łuski, oraz wypatroszyć jeśli jest taka potrzeba. Ja miałam gotowe patroszone. Ja głowy odcięłam, ale można rybę przygotować w całości. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Do środka ryb wkładamy kawałki czosnku i posiekany koperek. Lekko skrapiamy pstrągi cytryną w środku i na zewnątrz. Jajko rozbijamy z odrobina soli i pieprzu. Pstrągi panierujemy w jajku, a następnie w bułce tartej. Rozgrzewamy na patelni masło i przekładamy rybkę.Rybę smażymy z każdej strony około 5 minut. Skórka powinna być rumiana i chrupiąca. Można sprawdzić czy ryba jest usmażona, zostawiając płetwę grzbietową. Jeśli po usmażeniu łatwo jest ją wyjąć ryba jest gotowa. Gotowe zdejmujemy z patelni i podajemy z plasterkiem cytryny. Przed jedzeniem warto rybkę skropić odrobiną cytryny.
Koperkowo czosnkowy pstrąg
Umyty i osuszony koperek bardzo drobno siekamy.
Koperkowo czosnkowy pstrąg
Pstrągi panierujemy w jajku, a następnie w bułce tartej. Rozgrzewamy na patelni masło i przekładamy rybkę
Koperkowo czosnkowy pstrąg
Rybę smażymy z każdej strony około 5 minut. Skórka powinna być rumiana i chrupiąca