SUPERPRZEPIS

Koperty z brukselką i mozzarellą

  • 4
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Koperty z brukselką i mozzarellą Więcej zdjęć (4)

Koperty miały bardzo smaczny farsz-polecam :)

Składniki:

Koperty z brukselką i mozzarellą

 

  • NA TRZY PORCJE:

 

  • 3 filety z indyka z piersi około 400g
  • 10-12 małych brukselek
  • 1 kulka mozzarelli
  • sól morska + pieprz ( do doprawienia farszu wg.uznania)
  • 8 listków bazylii (drobno posiekanej)
  • 1 surowe kurze jajo
  • bułka tarta do obtoczenia kopert wg.uznania
  • olej do smażenia
  • po 2 szczypty na każdy płat mięsa (soł morska,pieprz i przyprawa do kurczaka)

Sposób przygotowania:

Koperty z brukselką i mozzarellą
Brukselkę gotujemy do miękkości.Mozzarellę odsączamy z wody i trzemy na tarce o średnich oczkach.Przestudzoną kapustę rozdrabniamy widelcem na papkę,dodajemy startą mozzarellę i bazylię.Całość solimy,pieprzymy i mieszamy na jednolitą masę. Umyte i osuszone płaty miesa rozbijamy przez folię jak najcieniej na duże plastry. Każdy doprawiamy solą,pieprzem i przyprawą do kurczaka. Przestudzony farsz rozkładamy na rozbite mięso.Następnie zawijamy,najpierw dłuższe boki a potem krótsze - tworząć tak zwaną kopertę.Odstawiamy do lodówki na 1h żeby nam sie ładnie uleżały. Po tym czasie panierujemy je najpierw w rozbełtanym jajku a następnie w bułce tartej i smażymy na gorącym oleju z obu stron na złoty kolor pod przykryciem żeby nam doszły w środku. (moje wyszły duże i grube więc postanowiłam je smażyć pod przykryciem) ale jak jest mało farszu to możemy smażyć bez pokrywki Podajemy z czym kto lubi.Ja podałam z ziemniakami,żółtą fasolką i sosem pieczeniowym :-)
Koperty z brukselką i mozzarellą
Brukselkę gotujemy do miękkości.Mozzarellę odsączamy z wody i trzemy na tarce o średnich oczkach.Przestudzoną kapustę rozdrabniamy widelcem na papkę,dodajemy startą mozzarellę i bazylię.
Koperty z brukselką i mozzarellą
Umyte i osuszone płaty miesa rozbijamy przez folię jak najcieniej na duże plastry. Każdy doprawiamy solą,pieprzem i przyprawą do kurczaka
Koperty z brukselką i mozzarellą
Po tym czasie panierujemy je najpierw w rozbełtanym jajku a następnie w bułce tartej i smażymy na gorącym oleju z obu stron na złoty kolor pod przykryciem żeby nam doszły w środku