Sposób przygotowania:
Kopytka serowe z sosem z grzybów leśnych
Ziemniaki obrać , ugotować zmielić razem z serem . Masę równo uklepać w garnku podzielić na 4 części , jedną część odłożyć na ziemniaki i ser , w puste miejsce nasypać mąki , tyle samo pszennej i ziemniaczanej ,tyle żeby powstał kopczyk, wbić jajko , posolić do smaku i wyrobić gładkie ciasto , wyłożyć na stolnicę posypaną mąką ziemniaczaną i formować kopytka , wrzucać na gotującą się wodę , zmniejszyć ogień i gotować do wypłynięcia , po ugotowaniu przelać zimną wodą , dobrze odsączyć i polać roztopionym masłem . SOS GRZYBOWY: grzyby oczyścić , pokroić , obgotować , odcedzić i dusić na maśle około 15 minut co jakiś czas mieszając ,posolić , śmietanę rozcieńczyć gorącą wodą dodać do grzybów , chwile pogotować , pod koniec dodać pokrojony czosnek . Sosem polać kopytka , podawać z ogórkiem kiszonym . Kopytka można zrobić bez sera , z dodatkiem sera kopytka są pulchniejsze , można też podawać z bułką tartą zrumienioną na maśle z dodatkiem czosnku , albo na słodko czyli z cukrem pudrem
gosia56